Οι Ρώσοι ετοιμάζουν εαρινή επίθεση, οι Ουκρανοί ποντάρουν στα drones

Το έδαφος σκληραίνει και τα δέντρα βγάζουν φύλλα δημιουργώντας νέα δεδομένα στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας. Οι νέες τακτικές άμυνας και οι πονοκέφαλοι για το Κίεβο.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν εαρινή επίθεση, οι Ουκρανοί ποντάρουν στα drones

Μια αλυσίδα ρωσικών μοτοσικλετών διέσχιζε έναν χωματόδρομο. Μια ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων κινούνταν μέσα από ένα χωράφι. Πεζικό αναζητούσε κάλυψη κάτω από δέντρα που μόλις άρχιζαν να βγάζουν φύλλα.

Η ρωσική εαρινή επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς διοικητές, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, το έδαφος σκληραίνει και η βλάστηση αυξάνεται.

Οπως σημειώνει η WSJ, οι σκηνές από μια ρωσική επίθεση νωρίτερα μέσα στον μήνα, που καταγράφηκαν από εναέρια drone της 14ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, δείχνουν πώς ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να ανακτήσει τη δυναμική του, μετά το «φρενάρισμα» που του επέβαλαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές του έτους.

Η ταξιαρχία ανέφερε ότι σταμάτησε την επίθεση στις 17 Απριλίου κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, έναν βασικό στόχο της Ρωσίας, καταστρέφοντας δεκάδες μοτοσικλέτες και τεθωρακισμένα. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Ολεξάντρ Σύρσκι, δήλωσε σε ουκρανική ιστοσελίδα σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου ότι οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις είχαν διπλασιαστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις έρχονται καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αυξήσει την πίεση και στις δύο πλευρές να φτάσουν σε κάποιο είδος κατάπαυσης του πυρός — και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθούν από τη σύγκρουση αν αυτό δεν συμβεί, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια σύντομη κατάπαυση του πυρός για λίγες ημέρες στις αρχές Μαΐου, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό τέχνασμα και ότι είναι απίθανο να κρατήσει, όπως και προηγούμενες μονομερείς ρωσικές εκεχειρίες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες της περιοχής και αναλυτές που παρακολουθούν ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα. Αφού καταλάμβαναν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια ανά μήνα κατά την φθινοπωρινή τους επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν λιγότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσινγκτον — τον βραδύτερο ρυθμό προέλασης από την έναρξη της επίθεσης το περασμένο καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν μέρος του εδάφους που είχαν χάσει το φθινόπωρο.

Το ερώτημα είναι εάν η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει τη γραμμή του μετώπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι μάχες συνήθως εντείνονται. Η Ρωσία προσπαθεί να παρουσιάσει την περαιτέρω πρόοδο ως αναπόφευκτη, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πιέσουν το Κίεβο να παραδοθεί αντί να συνεχίσει την αντίσταση.

Μέχρι στιγμής, οι νέες εαρινές επιθέσεις έχουν αποδώσει ελάχιστο έδαφος και έχουν προκαλέσει βαριές ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με αναλυτές και Ουκρανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, οι συνθήκες πιθανότατα θα γίνουν πιο δύσκολες για το Κίεβο όσο ο καιρός ζεσταίνει.

«Δεν περιμένουμε η παρούσα σταθεροποίηση να κρατήσει πολύ», δήλωσε ένας 37χρονος αξιωματικός, που μάχεται από τον Δεκέμβριο στην περιοχή γύρω από το Ποκρόβσκ. «Ανακόψαμε τη δυναμική του εχθρού, αλλά γνωρίζουμε ότι ανασυντάσσεται και προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της επίθεσης».

Οι Ουκρανοί στρατιώτες και αναλυτές αποδίδουν την επιβράδυνση της Ρωσίας σε πολλούς παράγοντες. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι εξαντλημένες. Μερικές ρωσικές μεραρχίες που εμπλέκονται στην επίθεση στο Ποκρόβσκ — τον βασικό στόχο της Μόσχας τους τελευταίους μήνες — πολεμούν ασταμάτητα για περισσότερα από δύο χρόνια, δήλωσε ο Τζορτζ Μπάρος, αναλυτής του ISW.

«Ο μόνος τρόπος να φύγεις ήταν να πεθάνεις», είπε ο Μπάρος για μερικές από τις μεραρχίες που πολεμούν στην περιοχή Ποκρόβσκ.

Είπε ότι η άρνηση να σταματήσει η επίθεση στην ανατολική Ουκρανία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις ρωσικές δυνάμεις. Ο εξοπλισμός και η υλικοτεχνική υποστήριξη έχουν υποβαθμιστεί λόγω έλλειψης συντήρησης και επισκευών. Οι νέοι στρατολογημένοι, που αντικαθιστούν τους νεκρούς, συχνά δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι ή ενταγμένοι στις μονάδες, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν προβεί σε προσαρμογές που τους έχουν βοηθήσει να αποκρούσουν τους Ρώσους. Τα drone αποτελούν πλέον την πρώτη γραμμή άμυνας. Αναγνωριστικά drone — πολλά από αυτά με θερμικές κάμερες — ανιχνεύουν οποιαδήποτε κίνηση κατά μήκος της γραμμής επαφής, ενώ επιθετικά drone χτυπούν τις ρωσικές δυνάμεις πριν φτάσουν στα ουκρανικά χαρακώματα, επιτρέποντας στην Ουκρανία να κρατά εδάφη με πολύ λιγότερους στρατιώτες σε σχέση με προηγούμενους πολέμους.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Χάρη σε αυτήν την καινοτομία», δήλωσε ο Μπάρος, «η Ουκρανία υπερασπίζεται τεράστια μέτωπα με εκπληκτικά λίγους ανθρώπους».

Ενώ το Ποκρόβσκ αποτελεί τον κύριο στόχο της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, η στρατηγική άμυνας με επίκεντρο τα drone έχει πλέον εφαρμοστεί σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο.

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Όσκιλ, σε μια προσπάθεια να επιτεθούν ξανά στην πόλη Κουπιάνσκ. Τον Μάρτιο, όταν περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες είχαν περάσει τον ποταμό με βάρκες και σχεδίες, η Ουκρανία έστειλε μια Ταξιαρχία για να τους απωθήσει.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες, μονάδα του τάγματος επιχειρούσε συχνά πεζή για να εκκαθαρίσει ρωσικές δυνάμεις από τα περίχωρα του χωριού Κοντρασχίβκα, περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού. Από τότε που η περιοχή επανήλθε υπό ουκρανικό έλεγχο, ωστόσο, τα drone έχουν αναλάβει σχεδόν όλο το έργο.

Ένας διοικητής τάγματος της 15ης Ταξιαρχίας, με το προσωνύμιο «Κόρσαρ», δήλωσε ότι τα drone ευθύνονται πλέον για περίπου το 85% των ρωσικών απωλειών στην περιοχή.

Ένα πρόσφατο απόγευμα, βρισκόταν στο στρατηγείο, παρακολουθώντας ζωντανές λήψεις από drone επιτήρησης, τα οποία έψαχναν μέσα στα δέντρα για ρωσικά καταφύγια. Μόλις εντόπιζαν ένα, το βομβάρδιζαν με κάθε είδους drone.

«Είναι πολύ σπάνιο να φτάσουν όντως στις θέσεις μας και να ξεκινήσει ανταλλαγή πυρών», είπε ο Κόρσαρ, 30 ετών. «Αυτόν τον μήνα, μόνο μία φορά είχαμε ανταλλαγή πυρών».

Ωστόσο, το να κρατάς τη γραμμή κυρίως με drone αναμένεται να γίνει πιο δύσκολο τους επόμενους μήνες. Τα φύλλα επιστρέφουν στα δέντρα στην Ουκρανία και μέσα σε έναν μήνα θα εμποδίζουν την ορατότητα των drone. Στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι δεντροστοιχίες είναι πιο πυκνές από ό,τι στα χωράφια του νότου, αυτό θα προσφέρει στους Ρώσους μεγαλύτερη κάλυψη από ό,τι τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, τελειώνει και η «εποχή της λάσπης» — όταν το έδαφος είναι βρεγμένο από τις χειμωνιάτικες βροχές, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις οχημάτων — κάτι που ενδέχεται να ώθησε τη Μόσχα να ξεκινήσει ξανά μηχανοκίνητες επιθέσεις, μετά από μήνες επιθέσεων κυρίως από μικρές ομάδες πεζικού.

«Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες», είπε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, αμυντικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη, για τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις. «Αυτό οφείλεται πραγματικά στο ουκρανικό σύστημα άμυνας». Ωστόσο, είπε ότι τα ουκρανικά συστήματα πιθανόν να δεχθούν αυξανόμενη πίεση τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν, η Ουκρανία διαθέτει επαρκή πυρομαχικά για το πυροβολικό και άλλα όπλα, αλλά τα αποθέματα μειώνονται καθώς συνεχίζονται οι ασταμάτητες ρωσικές επιθέσεις. Τους επόμενους μήνες, είπε, το πυροβολικό από τις ΗΠΑ πιθανόν να εξαντληθεί, καθώς είναι απίθανο οι Ρεπουμπλικάνοι να εγκρίνουν νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο. Αν και η Ευρώπη θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό, σύμφωνα με τον Γκάντι, δεν παράγει αρκετά πυρομαχικά για να το πετύχει πλήρως.

Όταν συμβεί αυτό, οι Ουκρανοί θα πρέπει να μειώσουν τον ρυθμό των πυρών τους, γεγονός που θα κάνει δύσκολη τη διατήρηση της γραμμής με τόσο λίγους άνδρες, ακόμα κι αν το Κίεβο συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή drone.

«Δεν περιμένω δραματικές αλλαγές ή κατάρρευση της γραμμής του μετώπου... αλλά γενικά οι τάσεις δεν είναι θετικές για την Ουκρανία», είπε ο Γκάντι. «Κάποια στιγμή, τα χτυπήματα από drone δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έλλειψη πεζικού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο