Το σχέδιο Τραμπ για τέλη στα κινέζικα πλοία που φτάνουν στις ΗΠΑ

Βαρύ το κόστος για τα πλοία made in China που θα πιάνουν σε λιμάνια των ΗΠΑ. Πώς θα εξελιχθούν οι επιβαρύνσεις. «Ελευθέρας» σε όσους παραγγείλουν αμερικανικά πλοία.

Το σχέδιο Τραμπ για τέλη στα κινέζικα πλοία που φτάνουν στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά τα σχέδια επιβολής υψηλών τελών σε πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα που προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια, με στόχο την αναβίωση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, αν και περιόρισε τα κόστη που θα επιβάλει μετά από προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές γράφει ο Guardian.

Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στα σχέδια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα οποία τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα θα χρεώνονταν με 3,5 εκατομμύρια δολάρια κάθε φορά που θα έδεναν σε αμερικανικό λιμάνι. 

Εκείνες οι προτάσεις είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις αμερικανικές βιομηχανίες, οι οποίες προειδοποίησαν ότι τα λιμενικά τέλη θα αυξήσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές και δημιούργησαν ανησυχία στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Αλλωστε παραμένει ερώτημα αν το κόστος θα το πληρώσουν οι ναυτιλιακές ή θα επιχειρήσουν να περάσουν την επιβάρυνση στους πελάτες τους και αυτοί στους καταναλωτές.

Το USTR ανακοίνωσε ότι τα νέα λιμενικά τέλη θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε 180 ημέρες και θα αυξάνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα πλοία με κινεζική σύνδεση θα χρεώνονται με βάση το βάρος του φορτίου ή τον αριθμό των κοντέινερ, και όχι με βάση πόσα λιμάνια των ΗΠΑ προσεγγίζουν.

Τα τέλη θα επιβάλλονται έως και πέντε φορές το χρόνο και μπορούν να ακυρωθούν εάν ο ιδιοκτήτης του πλοίου κάνει παραγγελία για κατασκευή νέου πλοίου στις ΗΠΑ.

«Τα πλοία και η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ και την ελεύθερη ροή του εμπορίου», δήλωσε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, ανακοινώνοντας τα νέα τέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Οκτωβρίου.

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ θα αρχίσουν να αντιστρέφουν την κινεζική κυριαρχία, να αντιμετωπίζουν τις απειλές στην εφοδιαστική αλυσίδα των ΗΠΑ και να στείλουν σήμα ζήτησης για πλοία κατασκευασμένα στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Greer.

Τα πλοία κινεζικής κατασκευής αποτελούν την πλειονότητα στους στόλους των 10 μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, ενώ και άλλες ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κυριαρχούν επίσης στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία ήταν κυρίαρχη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει παρακμάσει και πλέον αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Στο πλαίσιο των σχεδίων του USTR, θα επιβάλλονται ξεχωριστά τέλη σε πλοία κινεζικής κατασκευής και κινεζικής ιδιοκτησίας, τα οποία θα αυξάνονται σταδιακά με τα χρόνια.

Τα τέλη για τα πλοία κινεζικής κατασκευής θα ξεκινούν από 18 δολάρια ανά καθαρό τόνο (NT) ή 120 δολάρια ανά κοντέινερ, κάτι που σημαίνει ότι ένα πλοίο με 15.000 κοντέινερ θα χρεωθεί με 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Όλα τα πλοία μεταφοράς οχημάτων που δεν έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται επίσης με τέλη από τις 180 ημέρες και μετά.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν νέα τέλη και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αν και αυτά δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν περάσουν τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Το USTR έχει επίσης προτείνει την επιβολή δασμών σε γερανούς φορτοεκφόρτωσης (ship-to-shore cranes) και σε εξοπλισμό διαχείρισης φορτίων κινεζικής κατασκευής. Ωστόσο, δεν θα επιβάλλονται τέλη στις εξαγωγές χύδην εμπορευμάτων από πλοία που φτάνουν στις ΗΠΑ άδεια. 

Τα αρχικά σχέδια του USTR προκάλεσαν σημαντική κριτική στις ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον στα τέλη Μαρτίου, καθώς ναυτιλιακές εταιρείες και εμπορικές ενώσεις δήλωσαν ότι τα τέλη θα έπλητταν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, θα αύξαναν τις τιμές για τους καταναλωτές και θα έθεταν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των λιμενεργατών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, τόσο για εμπορικούς όσο και για αμυντικούς σκοπούς, μέσω αύξησης των επενδύσεων στον κλάδο. Ναυτιλιακές εταιρείες και αναλυτές της βιομηχανίας προβλέπουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αυξήσει η Αμερική την παραγωγική της ικανότητα στη ναυπηγική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v