Οι ΗΠΑ αναμένουν σήμερα Τετάρτη 23/4 την απάντηση της Ουκρανίας σε ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως τμήματος της Ρωσίας και την ανεπίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των περιοχών που έχουν καταληφθεί από την εισβολή του 2022, μεταδίδει ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές με άμεση γνώση της πρότασης.Σύμφωνα με το Axios, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει άρση εκ μέρους των ΗΠΑ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από το 2014 και θα επιστρέψουν στην Ουκρανία ένα μικρό τμήμα του κατεχόμενου από τη Ρωσία, Χάρκοβο.
Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια θα θεωρηθεί ουκρανικό έδαφος, αλλά θα τον λειτουργούν οι ΗΠΑ, με την ηλεκτρική ενέργεια να παρέχεται τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
Δημοσιεύματα άλλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης φέρουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προτείνει το «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου, και τις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.
Κατά τον Axios, το έγγραφο μίας σελίδας που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα περιγράφει αυτό ως την «τελική προσφορά» του προέδρου Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει, αν τα μέρη δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία. Η πρόταση του Τραμπ απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγουμένως απέκλεισε την αποδοχή της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει προσφερθεί να παγώσει τις σημερινές γραμμές του μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, έχει προηγουμένως απορρίψει άλλα στοιχεία του αμερικανικού πλαισίου, όπως μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στο ουκρανικό έδαφος.
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το Κίεβο βλέπει την πρόταση ευνοϊκή προς τη Ρωσία: «Η πρόταση λέει πολύ ξεκάθαρα ποια απτά κέρδη θα έχει η Ρωσία, αλλά μόνο αόριστα και γενικά λέει τι θα πάρει η Ουκρανία».
Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες και σκεπτικισμό, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί από την Ουκρανία ως de facto αποδοχή της ρωσικής κατοχής, ανοίγοντας παράλληλα νέα διπλωματικά και πολιτικά μέτωπα για τη Δύση.
Τι παίρνει η Ρωσία με την πρόταση του Τραμπ:
- “De jure” αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
- “De facto αναγνώριση” της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουγκάνσκ και των κατεχόμενων τμημάτων του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
- Υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο σημειώνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ:
- “Μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας” που περιλαμβάνει μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως και ομοϊδεατών μη ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς το πώς θα λειτουργήσει αυτή η ειρηνευτική επιχείρηση και δεν αναφέρει καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Την επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας του Χάρκοβο που έχει καταλάβει η Ρωσία.
- Την ανεμπόδιστη διέλευση του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος διέρχεται κατά μήκος της γραμμής του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΆλλα σημεία του σχεδίου
Το έγγραφο αναφέρεται στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά, η οποία, όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα υπογραφεί την Πέμπτη.
Το σχέδιο συντάχθηκε μετά τη συνάντηση του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Πούτιν για περισσότερες από τέσσερις ώρες την περασμένη εβδομάδα. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου, ο Πούτιν προσφέρθηκε να σταματήσει την εισβολή της Ρωσίας κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, αναφέρουν οι FT. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χειρονομία εκ μέρους του Πούτιν μέχρι στιγμής για να σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμος να κάνει ειρήνη, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν αργότερα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες (22/4) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
Πηγή: Axios, ertnews.gr