Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε περιοχές τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, είπαν τρεις από τις πηγές.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει ιδέες για μια πιθανή διευθέτηση που περιλαμβάνει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της ρωσικής ιδιοκτησίας της χερσονήσου της Κριμαίας, πρόσθεσε η πηγή, καθώς και την αναγνώριση τουλάχιστον του de facto έλεγχο του Κρεμλίνου στα τμήματα των τεσσάρων περιοχών που κατέχει αυτή τη στιγμή.
Η πρόταση είναι η πρώτη επίσημη ένδειξη που έδωσε ο Πούτιν από τους πρώτους μήνες του πολέμου, πριν από τρία χρόνια, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις για τον τερματισμό της εισβολής, σημειώνει η εφημερίδα.
Αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε τη φαινομενική παραχώρηση ως δόλωμα για να δελεάσει τον Τραμπ να αποδεχτεί τις άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας και να τους φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος στην Ουκρανία.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψει πράγματα, ώστε ο Τραμπ να διεκδικήσει τη "νίκη"», είπε ένας από αυτούς.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντήσουν Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο αύριο για να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο αποχώρησαν από τη συνάντηση, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, αναμένεται επίσης να παραστεί. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Γουίτκοφ θα επισκεφθεί τη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, είπε στους FT: «Eνταντικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μιλάμε με τους Αμερικανούς. Η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο, επομένως είναι δύσκολο να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα και η δουλειά δεν μπορεί να γίνει δημόσια».
Ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ήλπιζε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα «κάνουν μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα» και στη συνέχεια «θα αρχίσουν να συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ, που ευδοκιμούν, και να κάνουν μια περιουσία!».
Οι ΗΠΑ διατύπωσαν ιδέες που ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας σε μια συνάντηση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έλαβε πρόταση από τον Τραμπ που να περιγράφει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στη Ρωσία. Ωστόσο, είπε ότι μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Υπάρχουν σήματα, ιδέες, συζητήσεις, αλλά δεν είναι επίσημη πρόταση», είπε ο Ζελένσκι. Αν έρθει μια τέτοια επίσημη πρόταση, είπε, «θα απαντήσουμε».
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι ήταν δεκτικοί σε ορισμένες από τις ιδέες που διατύπωσε ο Τραμπ και η ομάδα του χωρίς να διευκρινίσουν ποιες συγκεκριμένα. Οι προτάσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ειρηνευτικού σώματος στην Ουκρανία καθώς και μιας ξεχωριστής στρατιωτικής δύναμης εκτός του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που εκτείνεται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Η δύναμη θα συνεργαστεί με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις που θα παρακολουθούν την ανακωχή στις αντίστοιχες πλευρές της λεγόμενης «γραμμής επαφής».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣύμφωνα με μια πιθανή συμφωνία, η Ουκρανία θα δεσμευόταν να μην ανακαταλάβει με τη βία εδάφη που κατείχε η Ρωσία, ενώ η Ρωσία θα συμφωνούσε να σταματήσει την αργή προέλαση του στρατού της.
Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επισήμως την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Όμως ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του για τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την Τρίτη, λέγοντας ότι: "Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας. Είναι το έδαφος μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ".
Η Ρωσία απέρριψε επίσης ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Πούτιν θα ήταν δυνητικά έτοιμος να υποχωρήσει στο προηγούμενο αίτημα του για πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών - Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια - εάν οι ΗΠΑ έκαναν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως να αναγνωρίσουν τον έλεγχό τους στην Κριμαία και να απαγορεύσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και ο Πούτιν εισήγαγε συνταγματικές τροποποιήσεις το 2020 που απαγορεύουν στη Ρωσία να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις σε οποιοδήποτε έδαφός της, ο Κονσταντίν Ρεμτσούκοφ, δημοσιογράφος που πρόσκεται στο Κρεμλίνο, υποστήριξε σε στήλη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τερματίσει τις μάχες μόλις διώξει τις δυνάμεις της Ουκρανίας από το Κουρσκ.
«Όταν απελευθερώσουν το τελευταίο μισό τοις εκατό, τότε τα στρατεύματα μπορούν να σταματήσουν όπου κι αν βρίσκονται όταν φτάσουν οι ειδήσεις», έγραψε ο Ρεμτσούκοφ στη Nezavisimaya Gazeta.
"Πιστεύεται ότι ο Τραμπ το καταλαβαίνει αυτό, χάρη στον Γουίτκοφ. Και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα συμβούν μέχρι τις 30 Απριλίου, ώστε να μπορεί να δηλώσει περήφανα ότι ολοκλήρωσε την ειρηνευτική αποστολή του στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του."
Ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση των τεσσάρων επαρχιών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σε μια πολυτελή τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που η Ρωσία δεν έλεγχε πλήρως καμία από αυτές εκείνη την εποχή. Η Ρωσία εξακολουθεί να μην ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, αν και κατέχει τις περιφερειακές πρωτεύουσες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από το 2014.
Αν και η Ρωσία υποχώρησε από κάποια από τα εδάφη που κατέλαβε το φθινόπωρο του 2022, ο Πούτιν είπε πέρυσι ότι δεν θα δεχόταν καμία ειρηνευτική συμφωνία εάν η Ουκρανία δεν απέσυρε τα στρατεύματά της από την πρώτη γραμμή και δεν έδινε στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων επαρχιών - συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια, μιας βιομηχανικής πόλης 700.000 ανδρών, που η Ρωσία δεν κατέλαβε ποτέ.
Οι προηγούμενες ρωσικές απαιτήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία περιλάμβαναν δέσμευση από την Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ, αναγνώριση των ρωσικών αξιώσεων για προσαρτημένα εδάφη, ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων και μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε κράτη μέλη κοντά στη Ρωσία.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν την «ουσία των διαπραγματεύσεων».