Ακαδημία Όσκαρ: Δεκτές οι ταινίες που παράγονται με ΑΙ

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εργαλείων «δεν επηρεάζει τις πιθανότητες υποψηφιότητας», αναφέρουν οι νέοι κανόνες της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Χωρίς να κάμπτουν τις ανησυχίες των δημιουργών...

Ακαδημία Όσκαρ: Δεκτές οι ταινίες που παράγονται με ΑΙ

Οι κινηματογραφικές ταινίες που παράγονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούν να είναι υποψήφιες για βραβεία Όσκαρ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που εξέδωσε η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εργαλείων «δεν επηρεάζει τις πιθανότητες υποψηφιότητας».

Οι τεχνολογίες AI - που μπορούν να δημιουργούν κείμενο, εικόνα, ήχο και βίντεο κατόπιν απλών εντολών - συνέβαλε στην παραγωγή ορισμένων από τις ταινίες που βραβεύτηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Αλλά η Ακαδημία είπε ότι θα εξακολουθήσει να σταθμίζει την ανθρώπινη συμμετοχή κατά την επιλογή των νικητών της.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο έγινε μείζον θέμα αφού ο Άντριαν Μπρόντι πήρε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στο «The Brutalist», στη φετινή τελετή των Όσκαρ τον Μάρτιο.

Η ταινία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την προφορά του όταν μιλούσε ουγγρικά.

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και για τη βελτίωση των τραγουδιστικών αποδόσεων στο βραβευμένο με Όσκαρ μιούζικαλ «Emilia Perez».

Η ικανότητα της τεχνολογίας ακόμη και να αλλάζει την εμφάνιση ή την απόδοση κάποιου ηθοποιού ή τραγουδιστή την κατέστησε δημοφιλή στην παραγωγή μουσικής και ταινιών.

Ωστόσο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει αμφιλεγόμενη, αφού αρκετοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το υλικό που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση τέτοιων εργαλείων και τον αντίκτυπό τους στη ζωή τους.

Ηθοποιοί και σεναριογράφοι είχαν επισημάνει τους φόβους για απώλεια εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης ήδη από την απεργία διαρκείας στο Χόλιγουντ το 2023.

«Αν μπορείς να πάρεις το πρόσωπό μου, το σώμα και τη φωνή μου και να με κάνεις να πω ή να κάνω κάτι το οποίο δεν επέλεξα, αυτό δεν είναι καλό», είπε η Σούζαν Σάραντον (φωτ.) στο BBC.

Σεναριογράφοι ανησυχούν ότι τα στούντιο θα επιδιώξουν να μειώσουν το κόστος και να εξοικονομήσουν χρόνο χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το ChatGPT του OpenAI για εργασίες όπως η έρευνα και η συγγραφή σεναρίων.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Οι διασφαλίσεις γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ συνδικάτων και στούντιο, σηματοδοτώντας τον τερματισμό των απεργιών.

Ωστόσο, αν και ορισμένοι ηθοποιοί έχουν ασπαστεί την τεχνολογία, άλλοι, όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον, έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με περιπτώσεις χρήσης της εικόνας της.

Δημιουργοί είπαν στο BBC ότι τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ακόμη αρκετά καλά ώστε να μπορούν να αναπαράγουν την ποιότητα της δουλειάς τους - σίγουρα όχι σε υψηλό επίπεδο που θα μπορούσε να φέρει βραβεύσεις.

«Είναι σαν να σε βοηθά ένας κακός συγγραφέας», είπε ο Jonathan Kendrick, συνιδρυτής και πρόεδρος της υπηρεσίας ροής Rokit Flix.

«Θα φτιάξει ένα περίγραμμα, αλλά αν χρειάζεται κάτι με συναισθηματικό βάρος, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει Όσκαρ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v