Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης καθώς ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ ωθεί την παγκόσμια οικονομία σε μια «σημαντική επιβράδυνση», προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου να υπερασπίζεται την πολιτική επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Στην τελευταία του Έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), το Ταμείο περιέκοψε σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος και υποβάθμισε τις προβλέψεις του για όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της G7, καθώς και για μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
Οι χώρες χρειάζεται να «επιλύσουν επειγόντως» τις εμπορικές τους διαμάχες ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στις προοπτικές ανάπτυξης, δήλωσε το ΔΝΤ. «Εάν διατηρηθεί, αυτή η απότομη αύξηση των δασμών και η επακόλουθη αβεβαιότητα θα επιβραδύνουν σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη».
Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και άλλες σημαντικές οικονομίες υποχώρησαν αυτόν τον μήνα, καθώς οι επενδυτές παλεύουν με τις έντονες αυξήσεις των εμπορικών φραγμών των ΗΠΑ και την αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ.
Η πτωτική τάση συνεχίστηκε τη Δευτέρα, με το δολάριο να υποχωρεί λόγω των φόβων ότι ο Τραμπ θα επιχειρήσει να απομακρύνει τον πρόεδρο της Fed, Τζέι Πάουελ -απειλώντας την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας- καθώς ο πρόεδρος ζητά άμεσες μειώσεις επιτοκίων, θυμίζουν οι Financial Times.
Ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσάς, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η βασική πρόβλεψη του Ταμείου είναι πως οι οικονομίες των ΗΠΑ και του κόσμου θα αποφύγουν την ύφεση φέτος, αφού μπήκαν στο 2025 με ισχυρή δυναμική. Ωστόσο, η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε σχεδόν 40%, από 25% στην προηγούμενη έκθεση.
«Ο κύριος κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των δασμών και των εμπορικών εντάσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών σε σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα.»
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δασμοί θα οδηγήσουν επίσης σε υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 3% φέτος — μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα του Ταμείου ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι κρίσιμη για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο Γκουρινσάς είπε πως η Fed έχει δίκιο που διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, όσο αξιολογεί τις επιπτώσεις των δασμών. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ περιλαμβάνει δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο έτος. Πρόσθεσε ότι τα επιπλέον εμπορικά εμπόδια αποτελούν έναν σοκ προσφοράς που θα μπορούσε να επηρεάσει «ουσιαστικά» τις τιμές αγαθών τα επόμενα χρόνια.
«Η Fed αυτή τη στιγμή λέει: “Εντάξει, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό.” Και το να περιμένει και να αξιολογεί την κατάσταση φαίνεται πολύ λογικό», δήλωσε ο Γκουρινσάς.
Η έκθεση δημοσιεύεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον για τις ανοιξιάτικες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βασικό θέμα τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες.
Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά μισή μονάδα, στο 2,8% φέτος, και αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για το 2026 στο 3%. Πρόκειται για επιβράδυνση σε σχέση με τον ρυθμό του 2024, που ήταν 3,3%, με το Ταμείο να προειδοποιεί για το «μεγάλο αρνητικό σοκ» που προκαλούν τα αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ πρόβλεψη συμπεριέλαβε τις ανακοινώσεις δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα από άλλες χώρες μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 4 Απριλίου — προτού ο Τραμπ ανακοινώσει 90ήμερη παύση στους περισσότερους από τους αποκαλούμενους “ανταποδοτικούς” δασμούς του, αυξάνοντας παράλληλα τους δασμούς προς την Κίνα. Από τις χώρες της G20, μόνο η Τουρκία, η Αργεντινή και η Ρωσία είχαν ανοδικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις ανάπτυξης.
Το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,8% για το 2025 — από προηγούμενη πρόβλεψη 2,7% — και στο 1,7% για το 2026. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ παραμένουν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της G7 για φέτος και του χρόνου, αν και κάτω από το 2,8% που πέτυχαν το 2024.
«Οι εντεινόμενοι καθοδικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στην προοπτική», ανέφερε το Ταμείο. «Θα μπορούσε να προκύψει ευρύτερη χρηματοοικονομική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στο διεθνές νομισματικό σύστημα.»
Η ανάπτυξη της Γερμανίας προβλέπεται πλέον στο μηδέν για φέτος, με επέκταση μόλις 0,9% το 2026, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,1% φέτος και 1,4% του χρόνου. Η Κίνα επίσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί, με το ΔΝΤ να προβλέπει ανάπτυξη 4% φέτος και του χρόνου, έναντι 5% το 2024.
Το ΔΝΤ παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια σε σχέση με το βασικό του σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.
Αν και ένα από τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνει την 90ήμερη παύση στους περισσότερους από τους “ανταποδοτικούς” δασμούς του Τραμπ, το Ταμείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν οι δασμοί καθυστερήσουν επ’ αόριστον, αυτό δεν θα «μεταβάλει ουσιαστικά» τις προοπτικές που περιλαμβάνονται στο βασικό του σενάριο. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος των εμπορικών φραγμών που πλέον υψώνονται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας — των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Το Ταμείο προσέθεσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εμποδίων δεν θα περιοριστούν στο άμεσο μέλλον. Προβλέπει ότι οι δασμοί θα μειώσουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας την αναζήτηση προσόδων, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις προοπτικές.
Συμπλήρωσε: «Οι προοπτικές ανάπτυξης θα μπορούσαν, ωστόσο, να βελτιωθούν άμεσα αν οι χώρες μετριάσουν την τρέχουσα εμπορική τους πολιτική και συνάψουν νέες εμπορικές συμφωνίες.»