Δεν έδωσε εντολή για παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας ο Πούτιν

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να εγκαταλείψει τα χτυπήματα με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές υποδομές για τουλάχιστον 30 μέρες, όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δεν έδωσε εντολή για παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δώσει εντολή για την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η εκεχειρία πρόκειται να λήξει τα μεσάνυχτα απόψε, ώρα Μόσχας (και Ελλάδας).

Η στρατηγική του Πούτιν πίσω από την «πασχαλινή» εκεχειρία

Αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χρειάζονταν απόδειξη του άγριου κυνισμού της Μόσχας όσον αφορά την ειρήνη, η ανακοίνωση της «πασχαλινής» εκεχειρίας για το Πάσχα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ακριβώς αυτό, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.

Όπως αναφέρεται, η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν ότι θα χρειάζονταν τις επόμενες ημέρες ένα σημάδι ότι το Κρεμλίνο ότι «παίρνει στα σοβαρά» την ειρήνη.

Για τους υποστηρικτές της Ρωσίας, η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου χθες Σάββατο (19/4) έμοιαζε με νεύμα προς τον Τραμπ, αλλά η ξαφνική δήλωση είναι τόσο ασαφής, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι το Κίεβο δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος.

Για τις δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι εφιάλτης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, το να πρέπει να σταματήσουν να πολεμούν κατ’ εντολή του Πούτιν. Κάποιες θέσεις στην πρώτη γραμμή μπορεί να βρίσκονται στη μέση σφοδρών συγκρούσεων όταν έρθει αυτή η εντολή, ενώ μια παύση αυτού του είδους απαιτεί πιθανότατα μέρες προετοιμασίας και ετοιμότητας.

Η παραπληροφόρηση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγχυση στα στρατεύματα σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας, τον τρόπο αναφοράς ή αντίδρασης στις παραβιάσεις, αλλά ακόμη και το τι πρέπει να κάνουν όταν αυτή λήξει.

Αν και η εκεχειρία αυτή μπορεί να αποδείξει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να σταματήσουν τη βία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πιο πιθανό είναι και οι δύο να χρησιμοποιήσουν τις παραβιάσεις και τη σύγχυση για να δείξουν ότι ο αντίπαλός τους δεν είναι αξιόπιστος. 

Η εν εξελίξει εκεχειρία 30 ημερών που περιορίζεται στις ενεργειακές υποδομές γεννήθηκε σε συνθήκες πλήρους χάους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «η ενέργεια και οι υποδομές» καλύπτονται, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι σταμάτησαν αμέσως τις επιθέσεις στις «ενεργειακές υποδομές» και η Ουκρανία είπε ότι η εκεχειρία άρχισε μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι το Κρεμλίνο. Επομένως, σύμφωνα με το CNN, η εκεχειρία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία δυσπιστία και κατηγορίες για παραβιάσεις.

Η Μόσχα προέβη σε παρόμοια μονομερή δήλωση τον Ιανουάριο του 2023, ζητώντας μια ημέρα ειρήνης για να επιτρέψει στους ορθόδοξους χριστιανούς να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, μια κίνηση που το Κίεβο και οι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν τότε ως στρατηγική παύση για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μια πραγματική εκεχειρία απαιτεί διαπραγμάτευση και προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί. Η αιφνιδιαστική εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Πούτιν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου και να στείλει στον Τραμπ το σημάδι προθυμίας που περίμενε από την Ρωσία.

Επίσης, πιθανότατα θα ενισχύσει τις κατά καιρούς φιλο-ρωσικές τοποθετήσεις του Τραμπ όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενδεχομένως, ακόμη, να αποτελέσει ένα επιπλέον «επιχείρημα» για την Ουάσιγκτον, όταν θα την κατηγορεί ότι δεν σεβάστηκε τη χειρονομία καλής θέλησης από τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Τελικά, αυτή η σύντομη, θεωρητική, ρητορική και εντελώς μονομερής διακοπή ενός τριετούς πολέμου είναι πιθανό να βλάψει περισσότερο το ρόλο της διπλωματίας τους επόμενους μήνες παρά να την υποστηρίξει, καταλήγει η ανάλυση του CNN.

Ο Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 μέρες

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές υποδομές για τουλάχιστον 30 ημέρες, ανέφερε απόψε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε αυτό το βήμα, αυτό θα είναι απόδειξη ότι σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει μόνο εκείνα τα πράγματα που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν τον πόλεμο» έγραψε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σε άλλη ανάρτηση στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε την πασχαλινή εκεχειρία που η ίδια κήρυξε περισσότερες από 2.000 φορές, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπήρξε κανένα αεροπορικό πλήγμα. «Δεν υπήρξε αεροπορικός συναγερμός σήμερα», υπογράμμισε.

Η Ρωσία υποκρίνεται ότι τηρεί την πασχαλινή εκεχειρία αλλά πραγματοποίησε εκατοντάδες επιθέσεις με το πυροβολικό της το βράδυ του Σαββάτου και ακόμη περισσότερες σήμερα, είπε. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπήρξαν 67 επιθέσεις από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 20.00 σήμερα.

«Είτε ο Πούτιν δεν ελέγχει πλήρως τον στρατό του, είτε η κατάσταση αποδεικνύει ότι στη Ρωσία δεν έχουν σκοπό να κάνουν μια αυθεντική κίνηση για τον τερματισμό του πολέμου και ενδιαφέρονται μόνο για ευνοϊκή κάλυψη από τον Τύπο», πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v