Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ελπίζει να διαθέσει 1,3 δισ. δολάρια σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της πληγείσας από τον πόλεμο Συρίας, μεταξύ άλλων για την ανοικοδόμηση των υποδομών και την υποστήριξη τεχνολογικών startups. Αυτό δήλωσε σήμερα Μεγάλο Σάββατο (19/4) ο ΟΗΕ στο Reuterts διά στόματος του βοηθού γενικού γραμματέα.
Ο Αμπντάλα Αλ-Νταρντάρι ανέφερε από τη Δαμασκό ότι η επένδυση στη Συρία -που έχει πληγεί σκληρά από 14 χρόνια συγκρούσεων που έληξαν όταν ο πρώην ηγέτης Μπασάρ αλ Άσαντ εκδιώχθηκε από επίθεση ανταρτών τον Δεκέμβριο και εγκατέλειψε τη χώρα- θεωρείται «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».
«Το συνολικό σχέδιό μας για τη Συρία σε βάθος τριετίας ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια. Αυτό δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική που καλύπτει όλες τις πτυχές της στήριξης», δήλωσε ο Νταρντάρι. Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης, τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και την ανοικοδόμηση των υποδομών.
Όπως εξήγησε, θα ήταν ζωτικής σημασίας η κινητοποίηση κεφαλαίων από διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, καθώς και άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.
Μια στρογγυλή τράπεζα για τη Συρία που θα φιλοξενηθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και την Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
«Δίνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο και στον λαό της Συρίας ότι αυτά τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν», τόνισε.
Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να εξοφλήσει περίπου 15 εκατ. δολάρια ληξιπρόθεσμες οφειλές της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές επιχορηγήσεις εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση και άλλη οικονομική στήριξη της Συρίας. Πηγές δήλωσαν έκτοτε στο Reuters ότι το Ριάντ πραγματοποίησε τις πληρωμές αυτές.
Σύμφωνα με τον Νταρντάρι, η πληρωμή θα επιτρέψει στην Παγκόσμια Τράπεζα να στηρίξει τη Συρία μέσω της Διεθνούς Αναπτυξιακής της Ένωσης, η οποία παρέχει κεφάλαια για χώρες με χαμηλό εισόδημα.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο στοιχείο για τη Συρία που πρέπει να διαπραγματευτεί με την Παγκόσμια Τράπεζα. Υπάρχουν επίσης τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Και πάλι, αυτό είναι ένα μεγάλο στοιχείο, εκτός από όλη την πολιτική και την τεχνική βοήθεια που μπορούν να παράσχουν η Τράπεζα και το Ταμείο στη Συρία», προσέθεσε.
Από τότε που ο πρώην ηγέτης της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε πέρυσι μετά από έναν σχεδόν 14ετή εμφύλιο πόλεμο, οι διάδοχοί του έχουν καλέσει τη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από αυτές τις κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης να υποστηρίζουν ότι οι νέες αρχές πρέπει ακόμη να επιδείξουν δέσμευση για ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνηση.
Σημαντικό εμπόδιο οι κυρώσεις
Η Συρία έχει στη διάθεσή της 563 εκατ. δολάρια σε Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (ΕΤΔ) στο ΔΝΤ. Όμως η χρήση των κεφαλαίων απαιτεί την έγκριση των μελών του ΔΝΤ που κατέχουν το 85% των συνολικών ψήφων, γεγονός που δίνει στις ΗΠΑ, με 16,5% των ψήφων, ένα ουσιαστικό βέτο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ υπουργός Οικονομικών της Συρίας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στις εαρινές συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στις συνεδριάσεις από υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία της Συρίας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες και η πρώτη υψηλού επιπέδου επίσκεψη των νέων αρχών της Συρίας στις ΗΠΑ μετά την πτώση του Άσαντ.
Η Ουάσινγκτον έχει παραδώσει στη Συρία έναν κατάλογο όρων που -αν εκπληρωθούν- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων. Ο Νταρντάρι δήλωσε ότι οι κυρώσεις παραμένουν «σημαντικό εμπόδιο» για την αναπτυξιακή πορεία της Συρίας.
«Η Συρία χρειάζεται δεκάδες δισ. δολάρια σε επενδύσεις και σε τεχνική βοήθεια και ούτω καθεξής και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τόσο βαριές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα», είπε, ζητώντας να αρθούν οι κυρώσεις «με ολοκληρωμένο τρόπο». Ο Νταρντάρι δήλωσε ότι το UNDP εξασφάλισε εξαίρεση από τις κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την κινητοποίηση έως και 50 εκατ. δολαρίων για την επισκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Ντέιρ Αλί, νότια της Δαμασκού.
Τρεις πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι η Παγκόσμια Τράπεζα διερευνά επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροδότησης της Συρίας και τη στήριξη του δημόσιου τομέα.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Συρίας Αμπντελκαντέρ Χουσρίχ δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του επιθυμεί να συμμορφωθεί με τα παγκόσμια οικονομικά πρότυπα, αλλά ότι οι κυρώσεις εξακολουθούν να «εμποδίζουν την οικονομία να πάει μπροστά».
«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα μας βοηθήσει να απομακρύνουμε κάθε εμπόδιο για την ενσωμάτωση αυτή», δήλωσε.