Οι εταιρείες «υψηλού πιστοληπτικού κινδύνου» της Αμερικής αποκλείστηκαν από την αγορά ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για επιβολή δασμών, προκαλώντας ένα πάγωμα που αντηχεί στη Wall Street και απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη στις συμφωνίες για εξαγορές.
Εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης δεν κατάφεραν να εκδώσουν κανένα χρέος στην αμερικανική αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από τότε που ο Τραμπ προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, γράφουν οι Financial Times.
Το πάγωμα της αγοράς «junk bonds» απειλεί τις εταιρείες private equity που βασίζονται συχνά σε αυτή για να χρηματοδοτούν τις εξαγορές τους. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος για τις τράπεζες που παρέχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια για τέτοιες συμφωνίες, πριν τα private equity εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω της αγοράς ομολόγων.
«Όλα έχουν μπει σε παύση», δήλωσε στους Financial Times ο Μπομπ Κρίτσεφ, της Shenkman Capital Management. «Κανείς δεν προσπαθεί να τιμολογήσει κάποια συμφωνία σε αυτό το περιβάλλον».
Η επιθετική εμπορική ατζέντα του Τραμπ έχει προκαλέσει αποστροφή στη στήριξη πιο ριψοκίνδυνων συμφωνιών, με τα funds ομολόγων υψηλής απόδοσης να καταγράφουν ρεκόρ εκροών την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου.
Οι εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Converge Technology Systems από τη HIG και της TI Fluid Systems από την ABC Technologies (με στήριξη της Apollo) είναι ανάμεσα στις συμφωνίες που πάγωσαν αυτόν τον μήνα λόγω της αναταραχής στην αγορά.
Από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους «ανταποδοτικούς δασμούς», οι τράπεζες αναθεωρούν τους όρους των δανείων που προσφέρουν σε πελάτες που κινούνται για εξαγορές για να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες, αυξάνοντας τα επιτόκια ώστε να προστατευθούν από πιθανές ζημιές.
Οι τράπεζες της Wall Street αντιμετωπίζουν πιθανές ζημιές από δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δεσμευτεί να προσφέρουν, αναμένοντας ότι οι επενδυτές στην αγορά των junk bonds θα αναλάμβαναν τελικά το χρέος. Όμως, μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση εάν το επιτόκιο που έχουν συμφωνήσει διαφέρει σημαντικά από τα επίπεδα της αγοράς, όπως συχνά συμβαίνει σε περιόδους πίεσης.
Η αγορά νέων ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας επίσης υπολειτουργεί, με μόλις μία νέα συμφωνία να τιμολογείται μεταξύ της «ημέρας απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου και της εντολής του προέδρου να παγώσουν οι δασμοί για 90 ημέρες την περασμένη Τετάρτη.
Οι τραπεζίτες και οι διαχειριστές κεφαλαίων παρακολουθούν στενά την απότομη αύξηση των λεγόμενων credit spreads -το επιπλέον κόστος που πληρώνουν οι εταιρείες για να δανειστούν σε σύγκριση με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, δείκτης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.
Τα spreads για χρέος υψηλής απόδοσης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τις 4,61 ποσοστιαίες μονάδες, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς αφού ο Τραμπ συμφώνησε να αναστείλει ορισμένους δασμούς, σύμφωνα με δεδομένα του δείκτη Ice BofA.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα αύξησε την πρόβλεψή της για τα ποσοστά αθέτησης από δανειολήπτες ομολόγων υψηλής απόδοσης και μόχλευσης για το έτος, στο 5% και 8% αντίστοιχα, από 3% και 3,5%.
«Αν και χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα ύφεσης, αυτές οι προβλέψεις βρίσκονται σημαντικά πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους και αντανακλούν πολλαπλούς ταυτόχρονους αντίθετους ανέμους για τις αγορές μόχλευσης», δήλωσε ο Λότφι Καρούι, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Goldman.
Μόλις 13 δισ. δολάρια σε ομόλογα και δάνεια υψηλής απόδοσης έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα -πολύ κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο των 52,5 δισ. από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.