Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι ο προστατευτισμός των ΗΠΑ «δεν θα οδηγήσει πουθενά», καθώς ο Κινέζος ηγέτης ξεκίνησε περιοδεία στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη για να ενισχύσει τους δεσμούς με τις εξαρτημένες από τις εξαγωγές οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν κλονιστεί από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επίσκεψη, το πρώτο ταξίδι του Σι στο εξωτερικό φέτος, πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145%, βαθαίνοντας τους φόβους για αποσύνδεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και προκαλώντας ένα ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές.
Ενόψει της επίσκεψης, ο Σι ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία με το Βιετνάμ και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες για την προώθηση ενός «ισότιμου και ομαλού πολυπολικού κόσμου».
«Ο εμπορικός πόλεμος και ο δασμολογικός πόλεμος δεν θα αποφέρουν νικητές και ο προστατευτισμός δεν θα οδηγήσει πουθενά», έγραψε ο Σι στα βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει «να διαφυλάξουν αποφασιστικά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τις σταθερές παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και ένα ανοικτό και συνεργατικό διεθνές περιβάλλον».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin