Δεν κάνει πίσω η Κίνα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ετσι ανακοινώνει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές από ΗΠΑ, ανεβάζοντας τους συνολικούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα σε 84% από 34% προηγουμένως.
Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 10 Απριλίου.
Μπέσεντ: Η κλιμάκωση θα εξελιχθεί σε ήττα για την Κίνα
«Και λοιπόν τι έγινε; Ας αυξήσουν τους δασμούς», είπε ζωντανά από το Fox News ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, την ώρα που η Κίνα απαντούσε με 84% στο δεύτερο κύμα δασμών με επιβάρυνση 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο.
«Η κλιμάκωση θα εξελιχθεί σε ήττα για την Κίνα», πρόσθεσε ο Σκοτ Μπέσεντ ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ελπίζει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα».
«Πιστεύω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να έρθουν και να διαπραγματευτούν επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα. Έχουν την πιο μη ισορροπημένη οικονομία στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου», είπε ο κ. Μπέσεντ.
«Είναι η χώρα που οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές περισσότερες από τις εξαγωγές μας στην Κίνα. Άρα, με αυτό το πλεόνασμα νομίζουν ότι μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς τους;» συνέχισε, συμπληρώνοντας:
«Κανείς δεν κερδίζει σε έναν πόλεμο, αλλά είναι αναλογικότητα. Και η αναλογικότητα για τους Κινέζους θα είναι πολύ χειρότερη».
Η Λευκή Βίβλος
Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δημοσίευσε την Τετάρτη μια λευκή βίβλο με τίτλο «Η θέση της Κίνας σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ».
Η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε το έγγραφο προκειμένου να διευκρινίσει τα γεγονότα σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και να αναπτύξει λεπτομερώς τη θέση της για σχετικά ζητήματα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το έγγραφο δημοσιεύεται εν μέσω της αυξανόμενης μονομέρειας και προστατευτισμού από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, φαινόμενα που έχουν εμποδίσει σοβαρά τη φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως επισημαίνεται.
Από την έναρξη της εμπορικής έντασης το 2018, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεχώς εφαρμόζουν πολιτικές που αποσκοπούν στη συγκράτηση και καταστολή της Κίνας. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετους συνολικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, περιλαμβάνοντας:
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin- δασμούς με πρόσχημα το ζήτημα της φαιντανύλης,
- τους αποκαλούμενους «ανταποδοτικούς δασμούς»,
- και πρόσθετο 50% επί των ήδη υπάρχοντων δασμών.
Αυτά τα μέτρα -που αποκαλύπτουν τον απομονωτικό και καταναγκαστικό χαρακτήρα της στάσης των ΗΠΑ- έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του πολυμερισμού και, όπως σημειώνεται στη λευκή βίβλο, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις σινο-αμερικανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Σε απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ, η Κίνα έχει λάβει ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Παράλληλα, παραμένει δεσμευμένη στην επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, με πολλαπλούς γύρους συνομιλιών με την αμερικανική πλευρά για τη σταθεροποίηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, αναφέρει το έγγραφο.
Η κινεζική πλευρά τονίζει ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελείς και βασίζονται σε σχέσεις win-win.
Ως δύο μεγάλες χώρες με διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και διακριτά οικονομικά συστήματα, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές και τριβές στη μεταξύ τους συνεργασία. Το κρίσιμο είναι, σύμφωνα με τη λευκή βίβλο, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις βασικές ανησυχίες και τα συμφέροντα των δύο πλευρών, καθώς και να αναζητούνται κατάλληλες λύσεις μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης.