Αυτοδιοικούμενη πόλη ΑΙ σχεδιάζει Αμερικανός επενδυτής, κοιτά και Αθήνα

Ψάχνει χιλιάδες στρέμματα για να φτιάξει μια νέα πόλη χωρίς νόμους, που θα κυβερνάται από την... αρετή και τη σοφία. Το σχέδιο, οι υποψήφιες χώρες φιλοξενίας, οι χρηματοδότες και μια «ειδική οικονομική ζώνη» με υψηλές δόσεις τεχνολογίας.

Αυτοδιοικούμενη πόλη ΑΙ σχεδιάζει Αμερικανός επενδυτής, κοιτά και Αθήνα
Σαμ Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI

Με χρηματοδότηση από επενδυτές της Silicon Valley, το αυτοαποκαλούμενο «κυρίαρχο δίκτυο» Praxis... πράττει αναζητώντας έκταση τουλάχιστον 10.000 στρεμμάτων (40,5 τετρ. χλμ.) κάπου στον κόσμο για να χτίσει την πρώτη πόλη του.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Dryden Brown είπε ότι θα επισκεφθεί το Νούουκ της Γροιλανδίας, το Μπουένος Άιρες, τη Ρώμη, την Αθήνα, το Όκλαντ, το Μαρακές, το Τόκιο, το Κίεβο και τον Άγιο Δομίνικο, σε μια «παγκόσμια περιοδεία» που ξεκινά την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου.

Ο 29χρονος Μπράουν συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια από επενδυτές για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πόλης που θα διοικείται με επαυξημένη τεχνητή νοημοσύνη, θα προωθεί την τεχνολογική έρευνα και θα διέπεται από εργατικούς νόμους φιλικούς προς την εργοδοσία, «συμβατούς με τον Ελον» (Μασκ).

Μόλις ανακοινωθεί η τοποθεσία και εξασφαλιστεί η υποστήριξη της χώρας υποδοχής, η Praxis θα αποστείλει μια μικρή αντιπροσωπεία για να εγκαταστήσει έως 1.000 προκατασκευασμένα σπίτια. Τελικό σχέδιο να αναπτυχθεί μια μεγαλύτερη πόλη, βασισμένη σε σχέδιο της Zaha Hadid Architects.

Μια πόλη με σοφία και χωρίς νόμους

Το Praxis είναι μέρος μιας κοινοτικής κίνησης που βασίζεται στην ιδέα ενός «κράτους-δικτύου» (network state). Τον όρο επινόησε ο επενδυτής Balaji Srinivasan, έχοντας υποστηρίξει ότι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένες διαδικτυακές ομάδες θα μπορούσαν να κατοικήσουν σε δικές τους αυτοδιοικούμενες περιοχές. Πρόκειται επί της ουσίας για μια παραλλαγή των ειδικών οικονομικών ζωνών, μπολιασμένων με υψηλές δόσεις τεχνολογίας - όπου ιδιωτικοί φορείς συνάπτουν συμφωνίες για διακυβέρνηση που αποκλίνει από τους νόμους της χώρας υποδοχής. Είναι μια δημοφιλής τάση μεταξύ των επιχειρηματιών τεχνολογίας, καθώς επιδιώκουν να γλιτώσουν από τους -κατά την αντίληψή τους- επαχθείς κανονισμούς και φορολογικούς νόμους.

Η Praxis θέλει να φτιάξει μια πόλη με «λιγότερους κανόνες», με στόχο να προωθηθεί η έρευνα στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, βιοτεχνολογίας, ενέργειας και κρυπτονομισμάτων.

«Είναι πόλη για τους γενναίους, που αγωνίζονται για την αρετή και τη σοφία», αναφέρει ο ιστότοπος της εταιρείας, που μετρά πέντε χρόνια ζωής. Η ίδια αυτοαποκαλείται «κυρίαρχο δίκτυο», επειδή πιστεύει ότι αποτελεί μια εικονική κοινότητα με «κοινή κουλτούρα». «Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τον Δυτικό Πολιτισμό και να... ζήσουμε ανάμεσα στα αστέρια», διακηρύσσει.

Ποιοι βάζουν το χρήμα

Στους επενδυτές της εταιρείας περιλαμβάνεται η εταιρεία κρυπτονομισμάτων GEM Digital, η Apollo Projects του Σαμ Αλτμαν (φωτ.), επικεφαλής της Open AI, η Pronomos Capital – fund που υποστηρίζεται από τον Peter Thiel – καθώς και τα venture capitals Bedrock, Paradigm, Winklevoss Capital και Day One Ventures.

Ο Μπράουν, πρώην σέρφερ και κάποτε ασκούμενος στην επενδυτική Pershing του Μπιλ Ακμαν, στην περιοδεία του θα επιδιώξει επαφές με υπουργούς και επιχειρηματίες του εκάστοτε προορισμού-στόχου, καθώς θα χρειαστεί να συνάψει συμφωνίες για τη χρήση υποδομών της χώρας υποδοχής και βασικών υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Οι ντόπιοι (ιθαγενείς) θα μπορούν να επισκέπτονται στην πόλη, να εργαστούν και ενδεχομένως να μετακομίσουν, είπε ο Μπράουν, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν θα είμαστε θύλακας που θα αποκλείει τους ντόπιους».

Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική καλοβλέπουν τέτοιες συμφωνίες, ελπίζοντας ότι νέοι τεχνολογικοί κόμβοι αναζωογονούν την οικονομία τους, εντούτοις οι ειδικές οικονομικές ζώνες είναι ευάλωτες σε τυχόν πολιτική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, ο Μπράουν ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει ήδη δεσμούς με κυβερνήσεις, τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες σε χώρες-στόχους.

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο

Στον ιστότοπό της, η Praxis αναφέρει ότι περισσότερα από 87.000 άτομα έχουν κάνει αίτηση για να γίνουν πολίτες – ή «Praxians» – συμπληρώνοντας μια σύντομη ηλεκτρονική φόρμα που ζητά τα προφίλ τους στο LinkedIn και στο Instagram.

Το υλικό μάρκετινγκ της εταιρείας επικαλείται τη δόξα του αρχαίου ρωμαϊκού και αθηναϊκού πολιτισμού, ενώ ο Μπράουν πούλησε 300 αντίτυπα του επίσημου περιοδικού της Praxis, προς τιμή των... 300 Σπαρτιατών που πέθαναν πολεμώντας την Περσική Αυτοκρατορία στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Ο «ηρωισμός» είναι βασικό δόγμα της κουλτούρας της Praxis, τονίζει.

Ο ίδιος είπε ότι πολλοί από τους υποψήφιους κατοίκους της Praxis είναι εργαζόμενοι στη Silicon Valley, που επιδιώκουν να καινοτομήσουν σ' ένα λιγότερο ρυθμισμένο περιβάλλον. Κατά την άποψή του, η δημιουργία κόμβων υψηλής τεχνολογίας και οι πιθανές θετικές επιδράσεις στην τεχνολογική πρόοδο και τις νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να παροτρύνει τις κυβερνήσεις να καλωσορίσουν την Praxis.

«Θα φέρουμε εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και υψηλών αποδοχών», είπε. «Θα δημιουργήσουμε χρήσιμες υποδομές για την τοπική κοινωνία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v