Ακριβώς μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, όταν η Wall Street ανυπομονούσε για τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πίτερ Μπερεζίν έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Μπερεζίν και η ομάδα του στην εταιρεία έρευνας επενδύσεων BCA προέβλεψαν ότι θα έρθουν μονομερείς δασμοί ευρείας βάσης — και ότι οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης θα ξεπερνούσαν πολύ όσα είχαν εφαρμοστεί στην πρώτη θητεία Τραμπ. Μετά το δασμολογικό δράμα αυτής της εβδομάδας, η προφητεία Μπερεζίν του Δεκεμβρίου επαληθεύτηκε. Κι αν έχει δίκιο και για το τι θα ακολουθήσει, τότε οι αμερικανικές μετοχές έχουν πολύ δρόμο μέχρι να πιάσουν πάτο, σημειώνει το Bloomberg.
Ο στρατηγικός αναλυτής εμμένει στην πρόβλεψή του –από τις πιο βαριές για τη Wall Street πέρυσι– ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 4.450 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα συνιστούσε πτώση 18% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η τιμή του πετρελαίου, εν τω μεταξύ, μπορεί να πέσει στα 50 δολάρια το βαρέλι από περίπου 63 δολάρια σήμερα «για κακούς λόγους: έλλειψη ζήτησης».
Ο Μπερεζίν υποστηρίζει ότι είναι πιθανή η ύφεση στις ΗΠΑ, ίσως και από το δεύτερο τρίμηνο. Κατά την άποψή του, η οικονομία ήταν ήδη ευάλωτη. Υπήρχαν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι αποταμιεύσεις της πανδημίας εξαντλούνταν και τα ποσοστά κενών θέσεων αυξάνονταν, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για αυτοκίνητα και σπουδές. Τώρα, η εξάπλωση των δασμών Τραμπ «σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα».
«Υφέσεις τείνουν να εμφανίζονται όταν μια οικονομία γίνεται ευάλωτη και στη συνέχεια χτυπιέται από ένα σοκ», είπε ο Μπερεζίν από το Μόντρεαλ, όπου εδρεύει η BCA, στην οποία είναι κορυφαίος στρατηγός αναλυτής και διευθυντής ερευνών. «Θα γίνουν όλα χειρότερα - η οικονομία, ο εμπορικός πόλεμος. Θα υπάρξουν αντίποινα», σημειώνει, δίνοντας πιθανότητες 75% για ύφεση στις ΗΠΑ.
Στο ξεκίνημα της χρονιάς, η Wall Street ήταν αισιόδοξη για τις μετοχές και την οικονομία, στοιχηματίζοντας ότι οι προτάσεις Τραμπ για φορολογικές περικοπές και απορρύθμιση θα αντιστάθμιζε κάθε κλυδωνισμό από τον προστατευτισμό. Μεταξύ των 19 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκείνη την εποχή, κανένας δεν προέβλεπε ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος κάτω από τις 6.000 μονάδες.
Αντίθετα, ο Τραμπ στράφηκε στο εμπόριο, ανακοινώνοντας τους πιο απότομους δασμούς εδώ και περίπου έναν αιώνα, όπως εισφορές τουλάχιστον 10% σε όλους τους εξαγωγείς στις ΗΠΑ και ακόμη υψηλότερους συντελεστές σε περίπου 60 χώρες. Οι οικονομολόγοι αναδιαμορφώνουν γρήγορα τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία. Πολλοί κατεβάζουν τον πήχη των προοπτικών ανάπτυξης και ανεβάζουν τις πιθανότητες για συρρίκνωση, καθώς και για αναπτέρωση του πληθωρισμού.
Σε αντίποινα, άλλες χώρες μπορεί να «σφίξουν τα λουριά για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους», κάτι που θα επιβάρυνε την αγορά συνολικά, είπε ο Μπερεζίν. Οι εμπορικοί εταίροι παγκοσμίως ενδέχεται επίσης να επιβάλουν φόρους σε αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα, ή ακόμη και θα αποφύγουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ, όπως κάνουν ήδη ορισμένοι Καναδοί.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, λέει, θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, δεδομένης της πιθανότητας να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές.
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πολύ αρνητικής ανατροφοδότησης, όπου ο κόσμος μαζεύει τις δαπάνες του επειδή ανησυχεί για τις εργασιακές προοπτικές του, κι αυτό καταλήγει σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία», πρόσθεσε ο Μπερεζίν. «Αν οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες προσλήψεις, εάν υπάρχουν λιγότερες προσλήψεις υπάρχει λιγότερη απασχόληση, και εάν υπάρχει λιγότερη απασχόληση υπάρχει λιγότερο εισόδημα και ακόμη λιγότερες δαπάνες».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin