Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΕΕ: Οχι πανικός αλλά διαπραγμάτευση για τους δασμούς

Ολοι θέλουν συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, υποστηρίζουν πηγές των Βρυξελλών. Πώς αντιδρούν οι μεγάλες χώρες. Εκκληση για γρήγορες αποφάσεις, ακόμα κι αν δεν υπάρξει ομοφωνία στην ΕΕ.

Πηγές ΕΕ: Οχι πανικός αλλά διαπραγμάτευση για τους δασμούς

Τηλεφωνήματα επί τηλεφωνημάτων μεταξύ των κορυφαίων ηγετών ευρωπαϊκών χωρών διεξάγονται τις τελευταίες ώρες και πιθανώς θα κορυφωθούν σήμερα το βράδυ, με στόχο μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ισχυρών κρατών της ΕΕ.

Διασταυρωμένες διπλωματικές πηγές της ΕΕ σημείωναν στο Εuro2day.gr ότι μέχρι και πριν λίγες μέρες επικρατούσε η λογική ότι οι δασμοί που θα εξαγγείλει ο Τραμπ θα έχουν μεν τη μορφή «σοκ και δέος», αλλά δεν θα είναι αυτή η τελική τους μορφή, καθώς απώτερος στόχος είναι η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε και τις περισσότερες επαφές με τον Τραμπ από την ημέρα εκλογής του, αρχικά έκανε την πρόταση η ΕΕ να παραμείνει ψύχραιμη και να απαντήσει με λογικό και κλιμακωτό τρόπο στους δασμούς των ΗΠΑ, έως ότου φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου θα βρεθεί κάπου στη μέση η λύση.

Η λογική αυτή θεωρήθηκε και η «καλύτερη», όταν ρωτήσαμε διπλωμάτη από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ που γνωρίζει καλά πώς λειτουργεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, με τις χθεσινές ανακοινώσεις και τη βουτιά των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «υποχώρησαν» στην εθνική τους λογική, έκαναν τους υπολογισμούς τους για το πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί στις χώρες τους, κι έτσι άρχισαν να σκέφτονται πιο άμεσες και επιθετικές ενέργειες.

Γαλλία

Η Γαλλία θέλει η ΕΕ να επιτεθεί στις υπηρεσίες, όπως τις ψηφιακές, που δεν φορολογούνται και να στοχεύσει στις Big Tech. Θεωρεί ότι το πλήγμα πρέπει να είναι ισχυρό, ώστε οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν λίγο και να είναι επωφελείς για την Ευρώπη. Η λογική του Παρισιού είναι ότι, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο πλεόνασμα στις υπηρεσίες στην ΕΕ, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα απ' αυτούς τους δασμούς. Το Παρίσι παραθέτει το δικό του παράδειγμα, όταν το 2019 επιβλήθηκε φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες κολοσσών όπως η Google της Alphabet και η Meta. Η Γαλλία, μέσω της κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωσε ότι είναι έτοιμη για εμπορικό πόλεμο.

Η Γερμανία

Το Βερολίνο είχε μια άλλη προσέγγιση. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ενιαία και ομόφωνη αντίδραση. Όμως, σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα «λυγίσει αν δεχτεί πίεση» και θα αλλάξει τις δασμολογικές του πολιτικές, εφόσον η Ευρώπη ενωθεί.

«Αυτό βλέπω. Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα λυγίσει υπό πίεση, διορθώνει τις ανακοινώσεις του υπό πίεση, άρα η λογική συνέπεια είναι ότι πρέπει να νιώσει την πίεση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Και αυτή η πίεση πρέπει τώρα να ξεδιπλωθεί, από τη Γερμανία, από την Ευρώπη σε συμμαχία με άλλες χώρες. Τότε θα δούμε ποιος είναι ο ισχυρότερος στην πάλη», είπε ο Χάμπεκ.

«Το να επιτρέψουμε στον Τραμπ να επιμείνει ή να προσπαθήσουμε να τον κατευνάσουμε δεν θα ήταν επιτυχημένη στρατηγική σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι μια «ημέρα αποφασιστικότητας».

Στρατηγικά, ο στόχος πρέπει να είναι η αποφυγή των δασμών και του εμπορικού πολέμου, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Κομισιόν

Η διαπραγμάτευση παραμένει ο στόχος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ας περάσουμε από τη συζήτηση στη διαπραγμάτευση», δήλωσε σήμερα το πρωί.

H απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ αποτελεί «μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», είπε, για να συμπληρώσει ότι οι νέες φορολογικές εισαγωγές θα φέρουν «σπείρα αβεβαιότητας», προκαλώντας «ολέθριες» συνέπειες «για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει ενιαία προσέγγιση και ότι ετοιμάζει αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Μπερντ Λανγκ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ιταλία

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που χαρακτηρίζεται ως σύμμαχος του Τραμπ, είπε ότι η απόφασή του ήταν «λανθασμένη», αλλά ότι θα εργαστεί για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να «αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο». Η ίδια διέκοψε τις σημερινές της δραστηριότητες και μετέτρεψε το γραφείο της σε crisis room ώστε να αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία. Δήλωσε δε ότι θα δημιουργήσει μια task force με ικανούς υπουργούς για να διαχειριστούν το θέμα.

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των «μεγάλων» της ΕΕ, που αναμένεται να διεξαχθεί ή σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στόχος ένα πρώτο σκληρό, κοινό ανακοινωθέν. Όμως, ανώτατος παράγοντας των Βρυξελλών είπε στο Euro2day.gr ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, δεδομένου ότι πρέπει να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη.

Αντιθέτως, είπε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών αναμένεται να διαρκέσουν όλη την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να διαμορφωθούν αρκετά γκρουπ χωρών που θα έχουν συναντίληψη και ότι οι αγορές αναμένεται να ανακάμψουν μετά την πρώτη ψυχρολουσία, καθώς «είναι εμφανές ότι όλα τα μέρη επιθυμούν διαπραγμάτευση και συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόναλντ Τραμπ».

«Υπάρχει, όμως, ορατός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αργήσουν πολύ εάν θέλουμε ομοφωνία στην ΕΕ και αυτή δεν έρθει αμέσως. Αυτό θα είναι όντως ολέθριο», είπε ο παράγοντας της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v