Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασμοί: Ο μαθηματικός τύπος που έβγαλε το... κοστούμι για κάθε χώρα

Στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση η μεθοδολογία. Σε ποια φόρμουλα στηρίχθηκε για τους δασμούς που συγκλονίζουν τον πλανήτη.

Δασμοί: Ο μαθηματικός τύπος που έβγαλε το... κοστούμι για κάθε χώρα

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπολόγισε τους νέους δασμούς της κυρίως με βάση τα υφιστάμενα εμπορικά ισοζύγια -μια απόκλιση από τις δεσμεύσεις για αντιστοίχιση των δασμολογικών συντελεστών με άλλες χώρες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης για να εξηγήσει τη μεθοδολογία της για τους δασμούς που συγκλόνισαν τον πλανήτη, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών περιέγραψε λεπτομερώς έναν τύπο που διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας με τις ΗΠΑ με το σύνολο των εξαγωγών της, με βάση στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για το 2024. Και στη συνέχεια ο αριθμός αυτός διαιρείται με το δύο, οπότε προκύπτει ο συντελεστής.

Η Κίνα, για παράδειγμα, είχε πέρυσι εμπορικό πλεόνασμα 295 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ επί συνολικών εξαγωγών 438 δισ. δολαρίων -ένας λόγος 68%. Διαιρούμενο με το δύο, σύμφωνα με τον τύπο του Τραμπ, αυτό απέδωσε δασμολογικό συντελεστή 34%. Με τους ίδιους υπολογισμούς προέκυψαν κατά προσέγγιση τα ποσοστά για άλλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα επλήγησαν επίσης, αντιμετωπίζοντας έναν ενιαίο συντελεστή 10%, όπως και οι χώρες στις οποίες το εμπόριο ήταν περίπου ισοσκελισμένο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v