Οι δασμοί που πρόκειται να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε 180 χώρες, όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν την άμεση και έντονη αντίδραση των ηγετών των περισσότερων χωρών που επηρεάζονται, με πολλούς από αυτούς να ετοιμάζουν αντίποινα, αλλά άλλους να δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει βασικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ και υψηλότερους δασμούς σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Ωστόσο δεν επιβάλλει το νέο του συνολικό δασμολογικό συντελεστή 10% σε αγαθά από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους του Καναδά και του Μεξικού, ενώ η προηγούμενη εντολή του παραμένει σε ισχύ για δασμούς έως και 25% σε πολλά αγαθά από τις δύο χώρες για θέματα ελέγχου των συνόρων και διακίνησης φαιντανύλης, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.
Κατά τον Λευκό Οίκο, από τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς θα εξαιρεθούν ορισμένα είδη, όπως η ενέργεια και τα ορυκτά που δεν διατίθενται στις ΗΠΑ, οι ράβδοι χρυσού και ορισμένα αγαθά στα οποία ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει άλλους δασμούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο χάλυβας και το αλουμίνιο, καθώς και οι εισαγωγές στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει ότι θα εφαρμόσει ξεχωριστή σειρά δασμών, όπως ο χαλκός, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι ημιαγωγοί και η ξυλεία.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει περαιτέρω αντίμετρα κατά των δασμών των ΗΠΑ, στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Όπως είπε, οι δασμοί που ανακοίνωσε χθες ο Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στέκοντας στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών-μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε πως έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών του Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.
Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν «αμέσως» τους αμοιβαίους δασμούς, με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας να δηλώνει ότι θα λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα» κατά των σαρωτικών αμερικανικών δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα είπε πως «η Ιαπωνία είναι μια χώρα που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο ποσό επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε αναρωτιόμαστε αν έχει νόημα (η Ουάσιγκτον) να εφαρμόσει ενιαίους δασμούς σε όλες τις χώρες». «Πρέπει να εξετάσουμε τι είναι καλύτερο για το εθνικό συμφέρον της Ιαπωνίας. Βάζουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι για να εξετάσουμε την πιο αποτελεσματική απάντηση».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε πως η χώρα του θα «πολεμήσει τους δασμούς με αντίμετρα». «(Ο Τραμπ) διατήρησε μια σειρά από σημαντικά στοιχεία της σχέσης μας, της εμπορικής σχέσης μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως, οι δασμοί για τη φαιντανύλη εξακολουθούν να ισχύουν, όπως και οι δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα πολεμήσουμε αυτούς τους δασμούς με αντίμετρα, θα προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας και θα οικοδομήσουμε την ισχυρότερη οικονομία στην G7», τόνισε.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζ είπε πως «οι δασμοί της κυβέρνησης (Τραμπ) δεν έχουν καμία βάση στη λογική και αντιβαίνουν στη βάση της εταιρικής σχέσης των δύο εθνών μας. Αυτή δεν είναι η πράξη ενός φίλου. Η σημερινή απόφαση θα αυξήσει την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και θα ανεβάσει το κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ είπε πως «η Ισπανία θα προστατεύσει τις εταιρείες και τους εργαζομένους της και θα συνεχίσει να δεσμεύεται για έναν ανοιχτό κόσμο».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πως «η απόφαση των ΗΠΑ απόψε να επιβάλουν δασμούς 20% στις εισαγωγές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθύτατα λυπηρή. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν. Προτεραιότητά μου, και της κυβέρνησης, είναι η προστασία των ιρλανδικών θέσεων εργασίας και της ιρλανδικής οικονομίας».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου που αναπόφευκτα θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παικτών», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Μην ανταποδώσετε
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προέτρεψε τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε αντίποινα κατά των νέων δασμών.
«Δεν θα προσπαθούσα να ανταποδώσω», είπε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Εφόσον δεν ανταποδώσετε, αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο».
Ο Μπέσεντ μίλησε λίγο αφότου ο Τραμπ παρουσίασε έναν καθολικό βασικό δασμό 10% για πολλούς εμπορικούς εταίρους, αλλά και πολύ υψηλότερους για κάποιες χώρες όπως συντελεστή 34% για την Κίνα και 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις -θα δούμε», είπε. Ενώ άλλες χώρες έχουν έρθει σε επαφή με την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν σε εμπορικές συνομιλίες, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα αφήσει τα πράγματα να καταλαγιάσουν για λίγο».
«Lose-lose game» τα αντίποινα
Πάντως, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο εκπροσωπεί 45 εκατ. επιχειρήσεις σε 170 χώρες, δήλωσε ότι τα αντίποινα θα ήταν ένα «παιχνίδι που θα έχει μόνο χαμένους».
Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, Τζον Ντέντον, δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα σοκ για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, αλλά δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε συστημική κρίση. Οι ΗΠΑ είναι μια οικονομική υπερδύναμη αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 13% των παγκόσμιων εισαγωγών. Ανησυχούμε άμεσα για τον πιθανό αντίκτυπο των αυστηρών δασμών που θα επιβληθούν σε μια σειρά από αναδυόμενες οικονομίες -μια προσέγγιση που κινδυνεύει να βλάψει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών που ήδη αντιμετωπίζουν επιδείνωση των όρων εμπορίου».
Ο εμπορικός πόλεμος «δεν θα έχει παρά μόνο χαμένους», στηλιτεύει συλλογικός φορέας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τα μέτρα των ΗΠΑ, ενώ η χημική βιομηχανία της Γερμανίας καλεί την ΕΕ να αποφύγει την «κλιμάκωση» με τις ΗΠΑ.
με πληροφορίες από Reuters, Financial Times, CNBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ