Αψηφά το διεθνές ένταλμα και μεταβαίνει στον φίλο Ορμπαν ο Νετανιάχου

Ως ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Ουγγαρία είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, αλλά ο Ορμπαν ξεκαθάρισε ότι η Ουγγαρία δεν θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση.

Αψηφά το διεθνές ένταλμα και μεταβαίνει στον φίλο Ορμπαν ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκινά αύριο Πέμπτη τετραήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία, αψηφώντας ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα ενώ το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα.

Ως ιδρυτικό μέλος του ΔΠΔ, η Ουγγαρία θεωρητικά είναι υποχρεωμένη να συλλαμβάνει και να παραδίδει κάθε πρόσωπο σε βάρος του οποίου υπάρχει ένταλμα από το δικαστήριο, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ξεκαθάρισε όταν απηύθυνε την πρόσκληση ότι η Ουγγαρία δεν θα σεβαστεί την απόφαση.

Ο Νετανιάχου, που βρίσκεται εν μέσω πολιτικής καταιγίδας στη χώρα του αναφορικά με έρευνα για ύποπτες σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και τριών εκ των συνεργατών του, αναμένεται να συναντήσει τον Ορμπαν πριν από συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει τις κατηγορίες αναφορικά με τους συνεργάτες του ως «ψευδείς ειδήσεις». Αξιωματούχος του Κατάρ απέρριψε τις κατηγορίες ως μέρος «εκστρατείας δυσφήμησης» σε βάρος του Κατάρ.

Στη Βουδαπέστη, εργάτες κατασκεύαζαν σήμερα εξέδρα στο Κάστρο της Βούδας, όπου ο Ορμπαν πρόκειται να υποδεχθεί τον Νετανιάχου σε μια τελετή με στρατιωτικές τιμές αύριο το πρωί, ενώ δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν κοντά στο ξενοδοχείο στο κέντρο της Βουδαπέστης όπου θα καταλύσει ο Νετανιάχου.

Η επίσκεψη θα είναι μόλις η δεύτερη για τον Νετανιάχου στο εξωτερικό από τότε που το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψη του ιδίου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί πολλές λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του πέρα από την προγραμματισμένη επίσκεψη σε μνημείο για το Ολοκαύτωμα.

Επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο για να συναντήσει τον στενό του σύμμαχο, Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΔΠΔ, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το ΔΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις.

Ο Ορμπαν προσκάλεσε τον Νετανιάχου σε επίσκεψη μία μέρα αφότου το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σχετικά με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Η ισραηλινή εκστρατεία έχει σκοτώσει πάνω από 50.000 Παλαιστινίους και έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και οδηγώντας τη Νότια Αφρική να προχωρήσει σε ξεχωριστή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, που είναι διαφορετικό σώμα από το ΔΠΔ, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Απολύτως απαράδεκτο»

Το Ισραήλ έχει απορρίψει όλες τις κατηγορίες, που υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες και τροφοδοτούνται από αντισημιτισμό. Δηλώνει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει χάσει τη νομιμότητά του με την έκδοση ενταλμάτων σε βάρος ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη μιας χώρας που ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ο Ορμπαν έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του δικαστηρίου να εκδώσει τα εντάλματα «αισχρή, κυνική και απαράδεκτη».

Το ΔΠΔ δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση να εκτελούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι δεν εναπόκειται στα μέλη να αποφασίζουν για την ορθότητα των νομικών του αποφάσεων.

Όταν εξέδωσε τα εντάλματα για τη σύλληψη του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα για τη σύλληψη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε μετά την έκδοση του εντάλματος.

Εισαγγελείς είχαν αρχικά επιδιώξει να συλλάβουν τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τον ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος μαζί με τον Ντέιφ σχεδίασαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ. Και οι δύο σκοτώθηκαν από το Ισραήλ πριν εγκριθεί το αίτημα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να καταλάβει τμήματα του θύλακα για να τα περιλάβει σε μια ζώνη ασφαλείας και να απομακρύνει μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων, με στόχο να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για να παραδώσει τους 59 ομήρους που συνεχίζουν να βρίσκονται στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v