Η αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης ανόδου των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας θα εντείνει τις πιέσεις χρέους σε άλλες χώρες του μπλοκ και θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για αυτές να οργανώσουν δικές τους εκστρατείες δανεισμού, προειδοποίησαν οι επενδυτές, όπως γράφουν οι Financial Times.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μετατόπιση της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής από την ιστορική απροθυμία της να δανειστεί -η οποία στο παρελθόν οδήγησε σε έλλειψη ομολόγων και σε αποδόσεις κάτω του μηδενός- σε ένα σχέδιο «ό,τι χρειαστεί» για στρατιωτικές δαπάνες και δαπάνες υποδομών γίνεται αισθητή σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές του μπλοκ.
Οι αποδόσεις των δεκαετών Bund αυξήθηκαν κοντά στο 3% αυτό τον μήνα για πρώτη φορά από το παγκόσμιο ξεπούλημα των ομολόγων το 2023. Αυτό έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού άλλων κυβερνήσεων σε υψηλότερα επίπεδα, χάρη στον ρόλο του γερμανικού χρέους ως de facto σημείο αναφοράς για την αγορά του μπλοκ, προκαλώντας προειδοποιήσεις για τον αντίκτυπο στα οικονομικά των πιο υπερχρεωμένων οικονομιών.
«Η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να επισκιάσει το δημοσιονομικό περιθώριο για αύξηση των αμυντικών δαπανών εκτός Γερμανίας», ιδίως στη Γαλλία και την Ιταλία, δήλωσε ο Sören Radde, επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας στο hedge fund Point72.

Μια προσομοίωση της Point72, που λαμβάνει υπόψη τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες καθώς και τις υψηλότερες αποδόσεις, δείχνει ότι χωρίς περικοπές δαπανών αλλού ή μια ώθηση στην ανάπτυξη, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 153% μέχρι το 2030 και της Γαλλίας στο 122%, από περίπου 140% και 115% αντίστοιχα.
Ωστόσο, εάν οι χώρες περικόψουν τις δαπάνες, ή αυξήσουν τους φόρους, ή εάν λάβουν ώθηση στην ανάπτυξη ως θετική διάχυση από την αύξηση των δαπανών της Γερμανίας, τότε «μπορούν να αποφευχθούν ασταθείς πορείες», πρόσθεσε ο Radde.
Τα spreads -το πρόσθετο κόστος δανεισμού που πληρώνουν οι χώρες σε σχέση με τη Γερμανία- έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές σταθερά, σηματοδοτώντας ότι οι αγορές δεν ανησυχούν ακόμη για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού σε κυβερνήσεις των οποίων τα οικονομικά είναι πιο επισφαλή από αυτά του Βερολίνου. Το ευρώ έχει επίσης ενισχυθεί, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης που συνέβαλε στην αύξηση των αποδόσεων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin