Σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε τη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Νωρίτερα το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ) είχε αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.
Ηταν ο μεγαλύτερος σεισμός εδώ και έναν αιώνα, ο οποίος ταρακούνησε κτίρια και προκάλεσε εκκενώσεις στο γειτονικό Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, με τουλάχιστον έναν ουρανοξύστη να καταρρέει στην Μπανγκόκ.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το USGS.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, περίπου 83 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και 12 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου 30 ορόφων στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Chadchart Sittipunt. Επιβεβαίωσε τρεις νεκρούς, αν και πληροφορίες τοπικών μέσων κάνουν λόγο για 67. Το κτίριο ήταν υπό κατασκευή και ένα άτομο παρέμεινε εγκλωβισμένο κάτω από τα ερείπια.
Σε άλλο περιστατικό, ένας κατασκευαστικός γερανός κατέρρευσε, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, σύμφωνα με το κέντρο έκτακτης ανάγκης Erawan.
Ολες οι πτήσεις από και προς την Μπανγκόκ διεξάγονται κανονικά, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης. Το χρηματιστήριο της χώρας ανέστειλε τη λειτουργία του.
Η κατάσταση παραμένει σοβαρή και η πόλη κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής. Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ανακοίνωσε ότι πολλά ψηλά κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί ζημιές και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Ο Τσαρνττσάρτ Σιτιπούντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές δεν είναι γνωστός και ότι διεξάγονται επιθεωρήσεις.
Αδιευκρίνιστη παραμένει η κατάσταση στη Μιανμάρ, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής χούντας. Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που συγκλόνισε τη χώρα από τις αρχές του 1900, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg χρησιμοποιώντας δεδομένα του USGS.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα τέμενος στη Μιανμάρ κατέρρευσε μερικώς. «Κάναμε προσευχές όταν άρχισε η δόνηση... Τρεις πέθαναν επί τόπου», είπε ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Reuters από την πόλη Taungnoo στην περιοχή Bago.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
με πληροφορίες από Αssociated Press, AFP, ertnews.gr