Μεγάλο συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι φοιτητές της Σερβίας στο Βελιγράδι. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Σερβία. Ο χώρος μπροστά από το κοινοβούλιο όπως και όλοι οι γύρω δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από πολίτες που κατέβηκαν για να υποστηρίξουν το αγώνα των φοιτητών για διαφάνεια, αξιοκρατία, δημοκρατία.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Σερβία διανύουν τον τέταρτο μήνα. Ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση του γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, την 1η Νοεμβρίου, που στοίχισε την ζωή σε 15 ανθρώπους. Οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας και ζητούν να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία.
Η προσέλευση των πολιτών στο σημερινό συλλαλητήριο ήταν τόσο μεγάλη, που οι φοιτητές ζήτησαν να μετακινηθούν διαδηλωτές σε άλλη πλατεία. Αυτό έγινε και για να αποφευχθούν επεισόδια όσο πέφτει το σκοτάδι, μιας και στο ίδιο χώρο βρίσκεται κατασκήνωση αντιδιαδηλωτών που με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού τις προηγούμενες ημέρες έστησαν σκηνές μπροστά από τη βουλή. Πρόκειται για μερικές εκατοντάδες άτομα, κάποια εκ των οποίων είναι φοιτητές που εναντιώνονται στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι ομάδες περιφρούρησης των φοιτητών, με την βοήθεια βετεράνων των ενόπλων δυνάμεων, δεν επέτρεπαν να πλησιάσουν διαδηλωτές τον χώρο όπου βρίσκονταν οι αντιδιαδηλωτές.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου φοιτητές διάβασαν διακήρυξη όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αγωνίζονται για μία κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς διακρίσεις, με αξιοκρατία και διαφάνεια. «Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην αδικία. Κανένα άτομο δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου, των νόμων και των θεσμών. Ένα άτομο δεν είναι κράτος, είμαστε όλοι μας είμαστε το κράτος» διαμηνύουν οι φοιτητές.
Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε επεισοδιακά. Την στιγμή που οι διαδηλωτές τηρούσαν σιγή 15 λεπτών για τα 15 θύματα της τραγωδίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, από την κατασκήνωση που βρίσκονται οι αντιδιαδηλωτές εκτοξεύτηκαν στο πλήθος πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες. Ακολούθησε προς στιγμήν πανικός, αλλά το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις. Οι διοργανωτές φοιτητές, όπως είχαν προειδοποιήσει, μετά απ' αυτό το επεισόδιο κήρυξαν την λήξη του συλλαλητηρίου και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να διαλυθούν ειρηνικά.
Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη στους δρόμους, δεν σημειώνονται επεισόδια, ωστόσο υπάρχει ένταση μπροστά από την βουλή.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι «107.000 άτομα» συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Πυκνό πλήθος είχε συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα κατά την επίσημη ώρα έναρξης της πορείας σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι διαδηλωτές καλύπτουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από την εθνικιστική δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά.
«Τρόμπα! Τρόμπα!» τραγουδούν όλοι μαζί, το σύνθημα του κινήματος που θέλει να δείξει ότι το κίνημα δεν εξασθενεί, αλλά διογκώνεται. Πολλοί φορούν ετικέτα με ένα ματωμένο χέρι - το σύμβολο που έχει υιοθετήσει το κίνημα διαμαρτυρίας που σημαίνει ότι η διαφθορά σκοτώνει.
Ομάδες μοτοσικλετιστών, βετεράνοι και φοιτητικές ομάδες ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από την πορεία για να αποφευχθούν οι ταραχές, κυρίως μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και μέρες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.
Αγρότες με τα τρακτέρ τους έχουν καταφθάσει για να υποστηρίξουν τους Σέρβους φοιτητές. Άλλα τρακτέρ, που ανήκουν σε υποστηρικτές της κυβέρνησης, έχουν σταθμεύσει από χθες κοντά στο κτίριο της σερβικής προεδρίας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑπό χθες το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -πάνω από 31.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών - υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς τους διαδηλωτές που έφθασαν στο Βελιγράδι με τα πόδια, με ποδήλατα ή με τρακτέρ από ολόκληρη την Σερβία για να συμμετάσχουν στη σημερινή πορεία.
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, οι φοιτητές καλούσαν σε διαδήλωση «με ηρεμία και υπευθυνότητα». «Στόχος του κινήματος δεν είναι η είσοδος στις έδρες των θεσμών, ούτε η επίθεση κατά όποιων δεν σκέφτονται σαν κι εμάς (...). Το κίνημα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα».
«Κατεβήκαμε στους δρόμους για να δηλώσουμε την δυσαρέσκειά μας έπειτα από χρόνια δικτατορίας, διαφθοράς. Και ελπίζω ότι η συγκέντρωση αυτή θα είναι, πρώτα απ' όλα, ειρηνική και αξιοπρεπής», εξήγησε στο πλήθος ο 28χρονος φοιτητής Ογκνιεν Τζόρτζεβιτς.
Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς ξεκίνησαν μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου, όταν 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στεγάστρου που μόλις είχε κατασκευαστεί.
Τότε ξεχείλισε η οργή, καθώς οι διαδηλωτές είδαν στο δυστύχημα αυτό την απόδειξη μιας διαφθοράς που διαπερνά τους θεσμούς και τα δημόσια έργα στην Σερβία. Από βδομάδα σε βδομάδα, το κίνημα πήρε ιστορικές διαστάσεις, ως το σημαντικότερο κίνημα διαμαρτυρίας στην πρόσφατη ιστορία της Σερβίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ