Τις δεκαετίες που ακολούθησαν την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, η Ρουμανία βιώνει τη μία πολιτική κρίση μετά την άλλη. Το ίδιο συμβαίνει και τους τελευταίους μήνες, έπειτα από την ακύρωση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Εν προκειμένω, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σύγκριση με παλαιότερες πολιτικές κρίσεις στη χώρα: ποτέ άλλοτε από το 1990 δεν υπήρχαν τόσο ισχυρές ακροδεξιές, αντιδυτικές και φιλορωσικές δυνάμεις στη Ρουμανία όσο τώρα. Και ποτέ άλλοτε τα τελευταία 35 χρόνια δεν υπήρχε τόσο έντονη δυσαρέσκεια στη ρουμανική κοινωνία.
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής έλαβαν χώρα στο Βουκουρέστι διαδηλώσεις που στιγματίστηκαν από σοβαρές αναταραχές. Υποστηρικτές των ακροδεξιών κομμάτων ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, κατέστρεψαν καταστήματα και καφετέριες και ήρθαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – η πόλη όμως δεν είχε βιώσει εδώ και χρόνια παρόμοια σκηνικά.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η απόφαση του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου της Ρουμανίας (BEC) να αποκλείσει τον ακροδεξιό Καλίν Γκεοργκέσκου από τις νέες προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάιο. Ο λόγος είναι ότι ο Γκεοργκέσκου έχει προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις που αντίκεινται στην υποχρέωσή του να προστατεύσει ως πρόεδρος το Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα και ως εκ τούτου δεν του επιτρέπεται πλέον να θέσει υποψηφιότητα.
Έρευνες για προδοσία κατά της Ρουμανίας
Τον Νοέμβριο ο Γκεοργκέσκου επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών και σήμερα εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος υποψήφιος βάσει δημοσκοπήσεων. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο να ακυρώσει τις εκλογές επειδή, όπως αποδείχθηκε, ο Γκεοργκέσκου χρηματοδότησε με παράνομα μέσα την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ στις διαδικασίες φέρεται να επενέβη και η Ρωσία μέσω κυβερνοεπιθέσεων προς όφελος του Γκεοργκέσκου.
Η περίπτωση Γκεοργκέσκου έλαβε διεθνείς διαστάσεις, όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αναφέρθηκε σ' αυτήν κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου ως «απόδειξη» πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία – ο Γκεοργκέσκου απολαμβάνει επίσης τη στήριξη και του Ελον Μασκ.
Την ίδια περίοδο προέκυψε κι άλλη μια συνταρακτική εξέλιξη στη Ρουμανία. Η διεύθυνση DIICOT κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας συνέλαβε έξι άτομα με την κατηγορία της προδοσίας και βάσει πληροφοριών πως σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κρατική εξουσία.
Όπως και οι συνωμότες, έτσι και ο Γκεοργκέσκου θέλει να ανατρέψει την πολιτική ελίτ. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι ήδη ο πρόεδρος της Ρουμανίας και ότι ενσαρκώνει τη βούληση ολόκληρου του ρουμανικού λαού. Αυτοπαρουσιάζεται ως Μεσσίας που υπόσχεται να μετατρέψει τη Ρουμανία σε παγκόσμια υπερδύναμη – και επιπλέον δηλώνει πως ως πρόεδρος θα ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Ουκρανίας και του διαμοιρασμού των εδαφών της στη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Πώς έφτασε ως εδώ η κατάσταση
Πίσω από αυτή την απολύτως έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη Ρουμανία, πάντως, κρύβεται η χρόνια κακοδιαχείριση που συνίσταται κυρίως στην απουσία πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις και για μια πιο χρηστή, διαφανή και βιώσιμη διακυβέρνηση εκ μέρους της πολιτικής ελίτ.
Παρ’ ότι σε επίπεδο μακροοικονομίας η Ρουμανία έχει παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές περιοχές της επαρχίας είναι σε άσχημη κατάσταση και αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα εξαιτίας της μετανάστευσης.
Η χώρα μαστίζεται από τη διαφθορά, τον νεποτισμό, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την ελίτ, την έλλειψη διαφάνειας στις κρατικές διαδικασίες και την άσκηση πολιτικής επιρροής στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, η ανάπτυξη των υποδομών της χώρας προχωράει αργά και με πολλά εμπόδια, συχνά και χωρίς σχέδιο. Το εκπαιδευτικό σύστημα χρήζει επίσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιούνται.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑκροδεξιοί όπως ο Γκεοργκέσκου βρίσκουν μέσα σε όλα αυτά την ευκαιρία να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σε πλατφόρμες social media, σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους, και τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση Γκεοργκέσκου
Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος διατελεί πρόεδρος από το 2014, είχε υποσχεθεί στην αρχή της θητείας του να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να υλοποιήσει ποτέ την εν λόγω υπόσχεση. Ως αποτέλεσμα, τρία ακροδεξιά κόμματα απέκτησαν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στη ρουμανική κοινωνία, φτάνοντας στο 35% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2024.
Η πολιτική ελίτ κατηγορείται τώρα πως επιδιώκει να σταματήσει τον Γκεοργκέσκου με αντιδημοκρατικά μέσα. Και, πράγματι, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών εναντίον του Γκεοργκέσκου. Για παράδειγμα, από το 2022 οι αρχές έχουν εκκινήσει ποινικές διαδικασίες σε βάρος του Γκεοργκέσκου, επειδή εξυμνεί το φασιστικό κίνημα της Σιδηράς Φρουράς, που είχε έντονη δραστηριότητα στη Ρουμανία από το 1927 και ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και τον Νοέμβριο του 2024, ωστόσο, δεν προβλεπόταν ο αποκλεισμός υποψηφίου από τις προεδρικές εκλογές για κάτι τέτοιο.
Την Τρίτη 11 Μαρτίου το ρουμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε εντέλει πως ο Γκεοργκέσκου δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. Όπως επισήμανε όμως και η δημοσιογράφος Ιοάνα Ενέ Ντογκόιου, «αυτό δεν σημαίνει πως τώρα όλα είναι μια χαρά και συνεχίζουμε όπως πριν. Βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση, με μια πληγωμένη δημοκρατία, μια πολωμένη κοινωνία, απογυμνωμένους θεσμούς και μια βαθύτατη δυσπιστία των ψηφοφόρων προς την πολιτική ηγεσία. Αυτά είναι μείζονα προβλήματα, τα οποία ο Γκεοργκέσκου απλώς εκμεταλλεύτηκε. Και εφόσον αυτά συνεχίσουν να υφίστανται, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο επόμενος που θα τα εκμεταλλευτεί επίσης».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE