Την επιθυμία να διεξάγει συνομιλίες με τη Γαλλία και τη Βρετανία για την ανταλλαγή των πυρηνικών τους όπλων εξέφρασε σήμερα Κυριακή (9/3) ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, όμως όχι ως υποκατάστατο της πυρηνικής προστασίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
«Ο διαμοιρασμός των πυρηνικών όπλων είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε ... πρέπει να γίνουμε μαζί ισχυρότεροι στην πυρηνική αποτροπή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για τους ακρογωνιαίους λίθους για τη συμφωνία μεταξύ του συντηρητικού κόμματός του και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε και με τις δύο χώρες (Γαλλία και Βρετανία), πάντα και από την άποψη της συμπλήρωσης της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας, την οποία φυσικά θέλουμε να διατηρήσουμε».
Η Γερμανία, λόγω του παρελθόντος της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από διεθνείς συνθήκες για άμυνα δίχως πυρηνικά, ωστόσο συμμετέχει στις συμφωνίες ανταλλαγής όπλων του ΝΑΤΟ.
Σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. υποστήριξαν τα σχέδια να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία, ενθαρρυμένη από τον πόλεμό της στην Ουκρανία, μπορεί να επιτεθεί στη συνέχεια σε χώρα της Ε.Ε. και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ σε βοήθεια.
Η σκληρότερη στάση του Μερτς για την ασφάλεια και τη μετανάστευση αντανακλά ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο, όπου η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εκτοξευθεί και έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.
Τα σχέδια της Γερμανίας για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας δεν συγκρούονται με τους πανευρωπαϊκούς μεταναστευτικούς κανόνες που θα εισαχθούν από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Μερτς.
«Θέλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη... όμως η Γερμανία έχει επίσης φυσικά το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη δική της ασφάλεια και τάξη», είπε.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα και δήλωσε ότι θα πιέσει το απερχόμενο κοινοβούλιο να περάσει δύο μεγάλα οικονομικά πακέτα για τις υποδομές και την άμυνα και αλλαγές στους κανόνες δανεισμού των κρατών, γνωστούς ως «φρένο χρέους».
Ο Μερτς και το SPD χρειάζονται την υποστήριξη του Κόμματος των Πρασίνων για να περάσουν τα μέτρα και σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε το Σάββατο ότι θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες με τους Πράσινους αυτή την εβδομάδα.
«Θα ενσωματώσουμε μέτρα για την προστασία του κλίματος (σε αυτά τα πακέτα)», τόνισε στη ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣε έγγραφο με τις θέσεις τους, οι υπουργοί του Κόμματος των Πρασίνων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων στα οικονομικά πακέτα να πηγαίνει στα κρατίδια και τους δήμους, καθώς και χρήματα για την άμυνα να δεσμεύονται, αν επρόκειτο να υποστηρίξουν τα σχέδια.