Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως τον Φεβρουάριο, λόγω των υψηλότερων τιμών της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών των παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, αυξημένος κατά 1,6% από τον Ιανουάριο και κατά 8,2% από τον Φεβρουάριο του 2024.
Το άλμα προήλθε κυρίως από τις τιμές της ζάχαρης, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωθούμενες υψηλότερα από τις ανησυχίες για πιο περιορισμένες προμήθειες παγκοσμίως την περίοδο 2024/25, εν μέρει λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία.
Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, με όλα τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα να αυξάνονται, ωθούμενες από την ισχυρή ζήτηση εισαγωγών που υπερέβη την παραγωγή σε βασικές περιοχές εξαγωγής.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση και κατά 29,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών για τα φοινικέλαια, τα σογιέλαια και τα ηλιέλαια, λόγω των περιορισμών στην προσφορά στη Νοτιοανατολική Ασία και της ισχυρής ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO σημείωσε άνοδο 0,7% από τον Ιανουάριο.
Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν λόγω της πιο περιορισμένης προσφοράς στη Ρωσία και των ανησυχιών για τις συνθήκες καλλιέργειας στην ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, ενώ οι τιμές του αραβοσίτου συνέχισαν να αυξάνονται λόγω της περιορισμένης προσφοράς στη Βραζιλία και της ισχυρής εξαγωγικής ζήτησης στις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 6,8% τον Φεβρουάριο.
Οι τιμές του κρέατος μειώθηκαν κατά 0,1% μηνιαίως.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin