Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινιάλο από Λαγκάρντ ότι η μείωση επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος

Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, προειδοποίησε. Πλήγμα στην ανάπτυξη οι δασμοί. Ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία από τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες αλλά με αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό.

Σινιάλο από Λαγκάρντ ότι η μείωση επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος

To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα τρία επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στηριζόμενο στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση του outlook του πληθωρισμού, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι κανείς δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση για μείωση των επιτοκίων αλλά πρόσθεσε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν απείχε. 

Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται, σημείωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, πρόσθεσε η Λαγκάρντ. 

Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2025, στο 1,9% το 2026 και στο 2% το 2027. Η ίδια σημείωσε ότι η ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού για τη φετινή χρονιά αντανακλά τις μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές στην ενέργεια.

Για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα κινηθεί στο 2,2% το 2025, 2% το 2026 και 1,9% το 2027. 

Η ίδια επανέλαβε ότι οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στον στόχο του 2%. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε διάφορους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται στην προηγούμενη πληθωριστική άνοδο με σημαντική καθυστέρηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η άνοδος των μισθών μετριάζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις. 

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ γίνεται λιγότερο περιοριστική καθώς οι μειώσεις επιτοκίων καθιστούν τον νέο δανεισμό λιγότερο ακριβό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η πιστωτική επέκταση ανεβάζει ρυθμούς. 

Την ίδια στιγμή, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ένας «αντίθετος άνεμος» στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών προέρχεται από τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες εξακολουθούν να μεταδίδονται στην οικονομία και ο δανεισμός παραμένει υποτονικός. 

H Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, λέγοντας ότι η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 0,9% για το 2025, στο 1,2% για το 2026 και στο 1,3% για το 2027. Όπως σημείωσε, η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2025 και το 2026 αντανακλούν την αποδυνάμωση των εξαγωγών και των επενδύσεων, εν μέρει λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές.

Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η ίδια υπογράμμισε ότι η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι «βαρίδι» για την οικονομία παρά τη σχετική βελτίωση των δεικτών. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ανθεκτικός αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη. 

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αν αυξηθούν οι εμπορικές εντάσεις. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία. Αν τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι απαιτείται μια μείωση επιτοκίων τότε θα τα μειώσουμε, αν δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε παύση τότε θα κάνουμε παύση, πρόσθεσε. 

Ερωτώμενη για τον δημοσιονομικό «μπαζούκα» 500 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η Γερμανία, η Λαγκάρντ απάντησε ότι η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη αλλά μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα και τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε,  ότι ακόμα χρειάζεται χρόνος για να κατανοήσει κανείς τον αντίκτυπο των υψηλότερων δαπανών αλλά τόνισε ότι μπορεί να δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v