Γιατί η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη. Ποιες άλλες κινήσεις αναμένουν φέτος. Τι έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Γιατί η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης οδεύει ξανά προς τον στόχο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, που δικαιολογούν την προσοχή στη σηματοδότηση περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής, κατέληξε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 29-30 Ιανουαρίου.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, για πέμπτη φορά από τον Ιούνιο και άφησε να εννοηθεί ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της πολιτικής της, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είχε πλέον επιστρέψει για τα καλά στον στόχο του 2% και δεν υπήρχε πλέον ανάγκη να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη.

«Τα μέλη συμφώνησαν ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο», ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το καταθετικό επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη. Βλέπουν άλλες δύο κινήσεις αργότερα φέτος, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς στο 2% μέχρι το κλείσιμο του 2025.

Αν και η ΕΚΤ δεν ανέλαβε ρητή δέσμευση για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε ότι το τρέχον επιτόκιο εξακολουθεί να περιορίζει την ανάπτυξη και ότι μια μετακίνηση προς μια πιο ουδέτερη ρύθμιση είναι δυνατή, εάν ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

«Εφόσον η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού παραμένει σε καλό δρόμο, τα επιτόκια πολιτικής θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω προς ένα ουδέτερο επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη συγκράτηση της οικονομίας», ανέφερε η ΕΚΤ.

Η συζήτηση για τις περικοπές πέραν του Μαρτίου είναι πιθανό να ενταθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εν μέρει λόγω των αντίθετων τάσεων που μπορεί να τραβήξουν τον πληθωρισμό προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η επίμονα αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και η απότομη επιβράδυνση της αύξησης των μισθών είναι πιθανό να μετριάσουν τις πιέσεις στις τιμές. Ωστόσο, το ενεργειακό κόστος αυξάνεται, το ευρώ είναι πιο αδύναμο και ένας διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές καταναλωτή προς τα πάνω.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v