Οι μετασχηματισμοί που συντελούνται στη Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύουν «ίσως την τελευταία μας ευκαιρία» για επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού, εκτίμησε αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιώντας κυρίως για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
«Η Μέση Ανατολή βιώνει σήμερα έναν γρήγορο μετασχηματισμό, με αβέβαιο εύρος και αντίκτυπο, ο οποίος όμως αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ζίγκριντ Κάαγκ, απεσταλμένη του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.
«Οι λαοί της περιοχής μπορούν να βγουν από αυτή την περίοδο με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι η τελευταία μας ευκαιρία για επίτευξη λύσης δύο κρατών», προειδοποίησε.
Σε αυτό το περιβάλλον, η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και οι «εκκλήσεις για προσάρτηση αντιπροσωπεύουν μια υπαρξιακή απειλή για την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους βιώσιμου και ανεξάρτητου, και επομένως για τη λύση των δύο κρατών», τόνισε.
«Η επανάληψη των εχθροπραξιών» στη Γάζα, όπου μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ισχύει από τη 19η Ιανουαρίου, πρέπει από την άλλη «να αποφευχθεί οπωσδήποτε», πρόσθεσε, καλώντας τις πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας.
Η επίλυση της σύγκρουσης δεν μπορεί να είναι παρά «πολιτική», η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι η «Γάζα παραμένει αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» και της ενοποίησης της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Δεν μπορεί να τίθεται θέμα αναγκαστικών εκτοπισμών», δήλωσε τέλος η Ζίγκριντ Κάαγκ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε σχέδιο που προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας και τον εκτοπισμό του πληθυσμού της εκτός του θύλακα.
«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ανοικοδομήσουν τη Γάζα και να οικοδομήσουν το μέλλον τους», δήλωσε.
Μια πρώτη γρήγορη εκτίμηση του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΕΕ υπολογίζει σε 53 δισ. δολάρια το κόστος της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας καταστράφηκε από την ισραηλινή επίθεση, η οποία διεξήχθη σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin