Οι πωλήσεις της Tesla σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας μείωση της ζήτησης για οχήματα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αφότου ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Έλον Μασκ ξεκίνησε τις πολιτικές παρεμβάσεις στη Γηραιά Ηπειρο.
Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων πούλησε μόλις 9.900 μονάδες στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μείωση άνω του 45% από την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Το συνολικό μερίδιό της στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκε στο 1% από 1,8% την ίδια περίοδο.
Η πτώση του μεριδίου αγοράς της Tesla έρχεται μετά την άνευ προηγουμένου εισβολή του Μασκ στην πολιτική της ΕΕ, όπου στήριξε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενόψει των εκλογών της χώρας, προκαλώντας αντιδράσεις στην ήπειρο. Ο Μασκ έχει επίσης επιτεθεί κατά της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε τον Νοέμβριο ως «αντδημοκρατική».
Η πτώση ήρθε παρότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγόρασαν 166.000 ηλεκτρικά ηλεκτρικά τον Ιανουάριο, αύξηση 37% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις καθαρών EV αυξήθηκαν ταχύτερα από εκείνες όλων των άλλων τύπων οχημάτων, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ υποχώρησαν κατά 20,5% και 26,5% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της SAIC Motor, της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας που υποστηρίζεται από το κράτος που έχει επεκταθεί στην ΕΕ και συνεργάζεται με την Audi στην Κίνα, αυξήθηκαν 37% στα 23.000 οχήματα τον Ιανουάριο.
Συνολικά οι ταξινομήσεις όλων των τύπων νέων οχημάτων στην ήπειρο μειώθηκαν κατά 2,1% τον Ιανουάριο σε 995.271.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin