Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει την «αμετάβλητη» θέληση να ενισχύσει τον στρατό του σ' έναν κόσμο «γρήγορων αλλαγών», προκειμένου να διασφαλίσει τη «σημερινή και μελλοντική» κυριαρχία της Ρωσίας.
Τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 επίθεση κατά της Ουκρανίας προκαλώντας ρήξη των σχέσεων της Μόσχας με την Δύση.
«Σήμερα, σ' ένα πλαίσιο γρήγορων αλλαγών στον κόσμο, η στρατηγική μας για την ενίσχυση και ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του για την Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας, την παραμονή της τρίτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις μαχητικές ικανότητες του στρατού και του ναυτικού, την προετοιμασία του για μάχη ως ουσιώδους συνιστώσας της ασφάλειας της Ρωσίας και ως εγγύησης της σημερινής και της μελλοντικής κυριαρχίας», είπε.
Στην παρούσα συγκυρία προσέγγισης του Κρεμλίνου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ της 12ης Φεβρουαρίου και μετά τις πρώτες αμερικανορωσικές συνομιλίες στο Ριάντ, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι θέλει να επαναλάβει τον διάλογο με την Ουάσιγκτον «επί όλων των παραμέτρων».
Ο Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να δώσει στις ένοπλες δυνάμεις του «νέα σύγχρονα μοντέλα» ως προς τα οπλικά συστήματα και τον εξοπλισμό.
Τον Νοέμβριο 2024, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν κατά της Ουκρανίας τον πειραματικό και άγνωστο μέχρι σήμερα υπερηχητικό πύραυλο Oρεσνίκ.
Ο Πούτιν επαίνεσε του στρατιώτες που πολεμούν εδώ και τρία χρόνια στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες της μεγάλης πατρίδας μας».
«Σήμερα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και επιδεικνύοντας θάρρος, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον της Ρωσίας», είπε.
«Πολλά υποσχόμενος ο διάλογος Πούτιν-Τραμπ»
Παράλληλα, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Ρωσία «δεν θα πουλήσει ποτέ» τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει -περίπου το 20% της Ουκρανίας- τη στιγμή που Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Το πιο σημαντικό πράγμα για μας είναι ότι οι άνθρωποι (σ.σ. σε αυτά τα εδάφη) έχουν από καιρό αποφασίσει να ενταχθούν στη Ρωσία. Και κανείς δεν θα πουλήσει ποτέ αυτά τα εδάφη». δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ στην κρατική τηλεόραση.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «υποσχόμενο» τον διάλογο μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα δείχνει όλο και πιο εχθρικός απέναντι στην Ουκρανία, την ώρα που Μόσχα και Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Ο διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο πραγματικά αξιόλογων προέδρων. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο. Είναι σημαντικό να μην παρεμβαίνει τίποτα στην εφαρμογή της πολιτικής τους βούλησης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με το Κίεβο και τα εχθρικά σχόλια του Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εξάλλου, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απόλυτα κατανοητή» την εχθρική αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσφατα χαρακτήρισε «δικτάτορα».
«Ο Ζελένσκι κάνει λανθασμένες δηλώσεις για αρχηγούς κρατών. Το έχει κάνει επανειλημμένα», σχολίασε ο Πεσκόφ. «Κανένας πρόεδρος δεν θα ανεχόταν αυτού του είδους μεταχείριση. (...) Αυτή η αντίδραση είναι, επομένως, απολύτως κατανοητή", είπε.
Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζει σ' έναν «κόσμο ρωσικής παραπληροφόρησης», αφού ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία ως υπεύθυνη για τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ