Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε για ενότητα μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας αποχωρώντας νωρίτερα από τη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδος.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ' υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ασφάλειας και ευθύνης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο Παρίσι. «Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι ενεργούμε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι αν οι χώρες ξοδεύουν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί τμήμα των περιορισμών που τίθενται στους προϋπολογισμούς των κρατών. Σημείωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύσει στον στρατό και θα είναι πιο ευέλικτη στους δημοσιονομικούς της κανόνες.
Συζητήθηκε ο κοινός δανεισμός της ΕΕ για την άμυνα και ο ίδιος πρότεινε να επιτραπεί ένα συμπληρωματικό περιθώριο στον προϋπολογισμό.
Στάρμερ: Χρειάζεται ένα «backstop των ΗΠΑ»
Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρέπει να υπάρξει ένα "backstop των ΗΠΑ" μετά την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Ο Στάρμερ λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή «η εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αποτελεσματικά η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία». Ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον Τραμπ και να συζητήσει «τι βλέπουμε ως βασικά στοιχεία μιας διαρκούς ειρήνης». Λέει ότι «προβλέπουμε μια περαιτέρω συνάντηση με Ευρωπαίους συναδέλφους όταν επιστρέψω από τις ΗΠΑ» και θα μιλήσει με τον Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες.
"Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, για την ήπειρό μας", δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει καταστήσει σαφές ότι η Βρετανία θα αναλάβει "ηγετική ευθύνη".
Για την Ουκρανία "είμαστε στο πολύ πρώιμο στάδιο της διαδικασίας", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη πρέπει να παίξει τον ρόλο της", επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο δέσμευσης βρετανικών δυνάμεων στο έδαφος μαζί με άλλους, εάν υπάρξει μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία.
«Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη συνολικά» και τόσο ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία η Ευρώπη να ενταθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δικής της ασφάλειας και ότι θέλει να επιτύχει μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα «ζωτικό πρώτο βήμα για την ανταπόκριση σε αυτήν την πρόκληση», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤουσκ: Εχουμε παρόμοιες απόψεις
Οι δαπάνες για την άμυνα δεν θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι για την Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν παρόμοιες απόψεις με την Πολωνία για βασικά ζητήματα και συμφώνησαν ότι απαιτείται στενή συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ.
Πρωθυπουργός Δανίας: Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.
Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.
Επικοινωνία Μακρόν-Τραμπ
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ μίλησαν στο τηλέφωνο λίγα λεπτά πριν ο Μακρόν υποδεχτεί τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το γραφείο του Γάλλου προέδρου είπε ότι η «ειλικρινής συνομιλία» διήρκεσε 20 λεπτά.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:
Οι ευρωπαϊκές χώρες διαφωνούν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι που έχει ως στόχο να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το πώς θα απαντήσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.
Καθώς οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για την έκτακτη συνάντηση η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν απροθυμία να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, ώρες αφότου η Βρετανία προσφέρθηκε να βάλει «μπότες στο έδαφος».
Η συνάντηση φιλοξενείται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και συμμετέχουν έξι χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αγωνίζονται να απαντήσουν στην ανακοίνωση-σοκ του Τραμπ για συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία αύριο Τρίτη.
Η Γαλλία πρότεινε να συζητηθεί μια «δύναμη εξασφάλισης» που θα σταθμεύει πίσω και όχι πάνω σε μια μελλοντική γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες για τη συνάντηση.
Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Κ. Στάρμερ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος ... [να βάλουμε] τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος αν χρειαστεί», άλλες χώρες είναι πολύ πιο απρόθυμες.
«Κανείς δεν σκέφτεται επί του παρόντος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο José Manuel Albares, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Η ειρήνη είναι ακόμα πολύ μακριά και για έναν μόνο λόγο: τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η Βαρσοβία δεν ήταν διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα διατηρήσει την ανθρωπιστική, υλικοτεχνική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχε στο Κίεβο τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης επιλογές για την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και στρατιωτικών δυνατοτήτων, ενδεχομένως μέσω κοινής χρηματοδότησης.
O Τουσκ πιέζει για αύξηση των αμυντικών δαπανών: «Θα ρωτήσω ευθέως τους πρωθυπουργούς που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι, είναι έτοιμοι να πάρουν μια σοβαρή απόφαση;». είπε όταν βρίσκονταν καθ οδόν προς τη συγκέντρωση, αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες. «Η Πολωνία (σ.σ. δαπανά σχεδόν το 5% του ΑΕΠ στην άμυνα) είναι δυστυχώς μια εξαίρεση στον κανόνα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει», συμπλήρωσε.
«Ανεξάρτητα από το τι έχει να πει ο καθένας ο ένας στον άλλο μερικές φορές με βάναυσα λόγια… δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους συμμάχους να μαλώνουν μεταξύ τους και να μην βρουν μια κοινή γλώσσα για τα πιο σημαντικά ζητήματα», είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό θα είμαι στο Παρίσι για να αποτρέψω όλες τις πιθανές φωνές που θα ήθελαν να εισαγάγουν κάποιο είδος ανταγωνιστικού παιχνιδιού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί δεν έχει νόημα».