Μείωση - έκπληξη των επιτοκίων κατά 0,25% από BoE

Σε απρόσμενη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η BoE, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται τώρα στο 3,75%, το χαμηλότερο ποσοστό για περίπου μισό αιώνα. Εξάλλου, αμετάβλητα στο 2,75% επέλεξε να αφήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μείωση - έκπληξη των επιτοκίων κατά 0,25% από BoE
Σε απρόσμενη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), προσπαθώντας να προλάβει σημάδια επιβράδυνσης της αγγλικής οικονομίας.

Μετά τη συνεδρίαση του κυβερνήτη sir Edward George και των οκτώ μελών του συμβουλίου, τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 3,75%, το χαμηλότερο ποσοστό για περίπου μισό αιώνα.

Ήταν η πρώτη μείωση των βρετανικών επιτοκίων από το Νοέμβριο του 2001, η οποία και οδηγεί στο φθηνότερο κόστος δανεισμού από το 1955. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση ήλθε ως συνέπεια της μείωσης επιτοκίων από τις FED και ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι πέρσι, η οικονομία της Μ. Βρετανίας αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών, ενώ και οι βιομηχανικές παραγγελίες αρχίζουν να εμφανίζουν επιβράδυνση.

Εξάλλου, αμετάβλητο, στο 2,75%, επέλεξε να αφήσει το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς μεταβολή και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής αναχρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο 3,75% και 1,75%, αντίσστοιχα.

Στον σχολιασμό που προηγήθηκε την απόφαση της ΕΚΤ, ο κ. Β. Ντούιζεμπεργκ επεσήμανε ότι το ρίσκο καθοδικής κίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων ”κατάλληλο”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε ότι τα στοιχεία που δημιουργούν αβεβαιότητα θα μειώνονται όσο περνά ο καιρός, αν τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να προβλεφθούν οι επιδράσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων.

”Η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ”, είπε ο κ. Ντούιζεμπεργκ ”θα βλάψει τις εξαγωγές, αλλά η ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ παραμένει μεσοπρόθεσμα ικανοποιητική”, προσέθεσε.

Εξάλλου, δεν θεωρεί πιθανή μια μείωση των επιτοκίων μέχρι το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η SSSB όπως αναφέρει σε σχετικό note (06/02).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v