Η Συρία ζητά αποζημιώσεις από τη Ρωσία

Ανοικτό το θέμα της ρωσικής αεροπορικής βάσης και του ναύσταθμου στην Ταρτούς. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. «Αντιμετώπιση των λαθών του παρελθόντος» και συμμετοχή στην ανοικοδομηση ζητάει η συριακή πλευρά.

Η Συρία ζητά αποζημιώσεις από τη Ρωσία

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας απαίτησε από τη Μόσχα την καταβολή αποζημιώσεων στην πρώτη της συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κρεμλίνου από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ρώσοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ταξίδεψαν στη Δαμασκό την περασμένη Τρίτη για έναν κύκλο συνομιλιών με τις νέες συριακές αρχές, που περιλάμβανε συνάντηση με τον ντε φάκτο ηγέτη Αχμέντ αλ-Σάρα, γνωστού με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Συρία στις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της στρατηγικά σημαντικής αεροπορικής βάσης και του ναυστάθμου της στη χώρα.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», σύμφωνα με τη σύνοψη των συνομιλιών από τη συριακή κρατική ανακοίνωση. Αναφέρει επίσης ότι στις επαφές ετέθη το θέμα συμμετοχής της Ρωσίας σε μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης όπως  αποζημιώσεις και συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της χώρας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση «παλαιότερων λαθών». Η συριακή ανακοίνωση δεν διευκρίνιζε το είδος της αποζημίωσης που επιδιώκει η Δαμασκός.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του εξέφρασε την «ετοιμότητά της να παρέχει στον συριακό λαό τη βοήθεια που χρειάζεται για να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά την κρίση».Ο Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της που οι Ρώσοι πολίτες και οι εγκαταστάσεις της Ρωσίας δεν υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass,αλλά δεν σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των βάσεων, αλλά οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ασάαντ αλ-Σαϊμπάνι, είχε δηλώσει στους Financial Times ότι το καθεστώς Άσαντ είχε επιβαρύνει τη χώρα με περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος προς τη Ρωσία.

Η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Μόσχας προς τον Άσαντ ήταν καθοριστική για τη διατήρησή του στην εξουσία, μέχρι που οι αντάρτες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ του Σάρα ανέτρεψαν το καθεστώς τον περασμένο μήνα.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει την αεροπορική βάση της, η οποία παραμένει ζωτικής σημασίας σταθμός για τη διατήρηση των δυνάμεών της στη Βόρεια Αφρική, καθώς και τις ναυτικές της εγκαταστάσεις στην Ταρτούς.

Δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs επιβεβαιώνουν έντονη δραστηριότητα στην Ταρτούς, όπου εξοπλισμός έχει μετακινηθεί από τη βάση μέσω πλοίων. Επίσης, κοντέινερ έχουν τοποθετηθεί κοντά στην αποβάθρα. Η πιο πρόσφατη εικόνα, που τραβήχτηκε την Τρίτη, δείχνει το Sparta, ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο  μεταφοράς όπλων, να είναι ελλιμενισμένο στην Ταρτούς με την μπροστινή του ράμπα κατεβασμένη για φόρτωση. Το Sparta II, ένα δεύτερο πλοίο μεταφοράς όπλων, αναχώρησε από την Ταρτούς  μετά τις 24 Ιανουαρίου.
.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v