Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλας-Φιντάν: Ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Σύρια και την Ουκρανία, αλλά και διαφωνίες, όπως στο Κυπριακό, συζητήθηκαν στη συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα.

Κάλας-Φιντάν: Ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Σύρια και ο πόλεμος στην Ουκρανία συζητήθηκαν στη συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάγια Κάλας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σήμερα στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους εταίρους μας, υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε η Κάλας, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Η οικονομική μας εταιρική σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας σε ευρύ φάσμα θεμάτων: από το εμπόριο, την καινοτομία έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν «διαφορές», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και τα «κενά» γύρω από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πρόοδος σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι κοινοί στόχοι και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συζητούνται μέσω του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, η Κάλας είπε ότι «η πτώση του καθεστώτος Ασαντ έρχεται με ελπίδα, αλλά και πολλές προκλήσεις», σημειώνοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι η κυβέρνηση της Συρίας να σέβεται την ποικιλομορφία ολόκληρου του συριακού λαού.

Αναφορικά με τη θέση της Τουρκίας για εξάλειψη της παρουσίας της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η Κάλας είπε ότι η ΕΕ γνωρίζει «τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας. Πρόκειται για σημαντικούς κινδύνους τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ευρώπη. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος και ότι οι κινήσεις στη βόρεια Συρία πρέπει να γίνουν με προσοχή».

Εξήρε, επίσης, τη βοήθεια της Τουρκίας στην υποδοχή και φιλοξενία μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία όταν η χώρα γίνει ασφαλής και σταθερή.

Συνεχίζοντας, η Κάλας τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί Ασαντ, αλλά αυτό θα γίνει ανάλογα με τις ενέργειες της νέας ηγεσίας. Όπως είπε, το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Ιανουαρίου όπου προτείνεται ένας «οδικός χάρτης» για χαλάρωση των κυρώσεων «βήμα προς βήμα». Εξήγησε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να χαλαρώσει αρχικά τις κυρώσεις που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η οικοδόμηση της χώρας εάν η ηγεσία της Συρίας πηγαίνει «προς τη σωστή κατεύθυνση», διαφορετικά οι κυρώσεις θα επανέλθουν.

Στο θέμα της Ουκρανίας, η Κάλας τόνισε ότι, καθώς η ρωσική εισβολή εισέρχεται στον 4ο χρόνο, προτεραιότητα της ΕΕ είναι να ενισχύσει τη θέση της χώρας, «γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη». Υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει χορηγήσει πάνω από 134 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Κιέβου, ενώ έχει εκπαιδεύσει περί τους 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και έχει επιβάλει στη Ρωσία τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην ιστορία. «Όλοι θέλουμε ειρήνη, αλλά χρειαζόμαστε μια βιώσιμη ειρήνη», τόνισε.

Φιντάν: Ευθύνες στην ΕΕ για εμπόδια στην ενταξιακή πορεία

Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι «στο παρελθόν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μετατρέψει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας σε εργαλείο για τη δική τους εσωτερική πολιτική. Δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτού ήταν να αναγκαστεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία να πληρώσουν το τίμημα με μια σειρά γεωστρατηγικών απωλειών».

«Εμείς τώρα περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα νέο όραμα που θα ενισχύσει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν επανεξελέγη, τον Μάιο του 2023, ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία.

«Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει την προσέγγισή της προς την Τουρκία σε μια ρεαλιστική και αξιοκρατική βάση χωρίς προκαταλήψεις», συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο».

Ζήτησε την επανέναρξη του οικονομικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας και την προετοιμασία του δρόμου για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, κάτι το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και αρκετό καιρό.

Ανέφερε, επίσης, ότι έθεσε στην Ευρωπαία συνομιλήτριά του την προσδοκία της Άγκυρας για την άμεση άρση όλων των περιοριστικών μέτρων.

Ο Φιντάν έθεσε για μια ακόμη φορά το θέμα της άμεσης επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης, όπως και το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στις χώρες της ΕΕ.

Δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις νέες πραγματικότητες επί του πεδίου, στη βάση του δίκαιου καταμερισμού των βαρών και των ευθυνών».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως «η διπλωματία είναι η μόνη επιλογή για μόνιμη και δίκαιη λύση», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο Φιντάν σημείωσε ότι Άγκυρα αναμένει να ανοίξει νέα σελίδα και στις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να λυθούν τα διμερή ζητήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v