Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξήλωμα κανόνων ESG ζητά το Παρίσι, «άλλαξε τις εποχές ο Τραμπ»

Nα μειωθεί η γραφειοκρατία της ΕΕ και να πάψουν οι ρυθμίσεις για την εταιρική αειφορία, το νέο αίτημα του Παρισιού, καθώς οξύνεται ο διεθνής ανταγωνισμός και οι άλλες πλευρές «δεν συνεργάζονται». Υποχωρεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Ξήλωμα κανόνων ESG ζητά το Παρίσι, «άλλαξε τις εποχές ο Τραμπ»

Εκτεταμένη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών ζητά η Γαλλία, με αφετηρία από το τρίπτυχο ESG, καθώς η ΕΕ δυσκολεύεται να αναζωογονήσει την ανταγωνιστικότητά της σ' ένα πλαίσιο σαρωτικής απορρύθμισης με καθοδηγητή τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαδικασία απλούστευσης πρέπει να ξεκινήσει με «μια τεράστια ρυθμιστική παύση», αναφέρει η γαλλική κυβέρνηση σε έγγραφο 22 σελίδων, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου (σ.σ. ανήμερα της ορκωμοσίας Τραμπ), το οποίο επικαλείται το Bloomberg. Όπως σημειώνεται, η πρόσφατη νομοθεσία πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί καθώς καθίσταται σαφές ότι οι νόμοι «δεν είναι προσαρμοσμένοι στο νέο πλαίσιο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και στις μη συνεργάσιμες πολιτικές των κύριων διεθνών ανταγωνιστών μας».

Η γαλλική επανιεράρχηση συμπίπτει με τη σχεδιαζόμενη επιβολή σειράς νέων απαιτήσεων ESG στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ταυτόχρονα όμως, οι ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ δείχνουν πανέτοιμες να εισέλθουν σε φάση απορρύθμισης, καθώς ο Τραμπ άρχισε να εξαλείφει τις πράσινες πολιτικές της εποχής Μπάιντεν από την πρώτη μέρα που μετακόμισε στο Οβάλ γραφείο.

«Πολλοί Ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει τεράστια απογοήτευση με το ρυθμιστικό καθεστώς στην ΕΕ και αποδίδουν τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως στους κανονισμούς», είπε ο Τραμπ στη βιντεο-ομιλία που απηύθυνε προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός χθες Πέμπτη.

Το γαλλικό έγγραφο ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταστήσει τη ρυθμιστική απλούστευση ως βασικό μέρος της ατζέντας της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε προσχέδιο έκθεσης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη στρατηγική ανταγωνιστικότητας, η ΕΕ θα δεσμευτεί σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια απλούστευσης προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα των επιχειρήσεων.

Οι γαλλικές προτάσεις προβλέπουν από τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα απαλλάσσονται από ορισμένες ρυθμιστικές υποχρεώσεις έως απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά, υπογραμμίζοντας το εύρος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε μια ολοένα και πιο σκληρή μάχη για ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο και την οικονομική επιβάρυνση για τις εταιρείες της, που οφείλεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, αναφέρει το έγγραφο του Παρισιού. Η ΕΕ «χάνει αυτή τη στιγμή το 10% του δυναμικού ΑΕΠ», σημειώνει το μανιφέστο υπέρ της απλούστευσης, επικαλούμενο την έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει και εγχωρίως θεόρατο έλλειμμα και επιβράδυνση της οικονομίας, πέρα από την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η απώλεια της σχετικής πλειοψηφίας του στην εθνοσυνέλευση πέρυσι.

Η Γαλλία ζητά, επίσης, απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αναβολής στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας III.

Εν ολίγοις, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ πιέζουν πλέον δημόσια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ψαλιδίσει την εμβληματική νομοθεσία της που θα αναγκάσει έως και 50.000 εταιρείες να αναφέρουν εκατοντάδες δεδομένα ESG. Η Γερμανία, καθώς ασθμαίνει η οικονομία της, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, έχει ήδη ζητήσει να περιοριστεί η Οδηγία για την Αναφορά της Εταιρικής Αειφορίας.

Οι Γάλλοι ζητούν επίσης να αναβληθεί η εφαρμογή της Οδηγίας για την εταιρική βιωσιμότητα, η οποία εισάγει νομικούς κινδύνους για τις εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών κανόνων στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους. Χρειάζονται αλλαγές επειδή η νομοθεσία, όπως σημειώνεται, είναι πιθανό να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα, «με δεδομένο ότι μη ευρωπαϊκές εταιρείες δεν υπόκεινται στα ίδια πρότυπα».

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη βιομηχανία να μειώσουν τη γραφειοκρατία που, σύμφωνα με πολλές εταιρείες έντασης ενέργειας και τεχνολογίας, βλάπτει την ανταγωνιστικότητά τους και καταπνίγει τις απαραίτητες επενδύσεις στη βιώσιμη οικονομία. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγαγε την απλούστευση σε βασικό στόχο της κατά τη δεύτερη θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v