Στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάρκο Ρούμπιο θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα χώρες της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ρούμπιο θα επισκεφτεί επίσης την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Η επίσκεψη στον Παναμά θεωρείται κρίσιμη, εν μέσω των απειλών του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για «ανάκτηση» της Διώρυγας από τις ΗΠΑ, απειλή που έχει εξοργίσει τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Ο Ρούμπιο αναμένεται να αναχωρήσει στις 31 Ιανουαρίου και να ταξιδέψει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Στην ομιλία ορκωμοσίας του τη Δευτέρα, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του ότι η Ουάσιγκτον θα «ανακτήσει» τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, θαλάσσιας οδού στρατηγικής σημασίας που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Διώρυγα, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε το 1914 και ο έλεγχός της παραδόθηκε στον Παναμά το 1999, δυνάμει συμφωνίας που είχε συνάψει με τη χώρα ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.
Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του υφίσταται «άδικη» μεταχείριση από τον Παναμά και ότι το «δώρο» αυτό δεν έπρεπε να είχε «δοθεί» ποτέ στη χώρα. «Οι υποσχέσεις που μας είχε δώσει ο Παναμάς δεν τηρούνται», δήλωσε επιμένοντας πως τα κόστη διέλευσης των αμερικανικών πλοίων είναι διογκωμένα, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της αρμόδιας αρχής. Και «πάνω απ’ όλα, η Κίνα εκμεταλλεύεται τη Διώρυγα του Παναμά. Δεν τη δώσαμε στην Κίνα, τη δώσαμε στον Παναμά. Και θα την ξαναπάρουμε πίσω», είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει πώς.
Αντιδρώντας άμεσα μετά την ομιλία αυτή, ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο δήλωσε ότι η Διώρυγα «είναι και θα συνεχίσει να είναι του Παναμά».
Χθες, μάλιστα, ο Μουλίνο τόνισε από το Νταβός ότι η Διώρυγα του Παναμά δεν ήταν «δώρο» των ΗΠΑ. «Η Διώρυγα του Παναμά ανήκει στον Παναμά και θα συνεχίσει να ανήκει στον Παναμά. Δεν ήταν παραχώρηση ούτε δώρο των Ηνωμένων Πολιτειών», επανέλαβε σε στρογγυλό τραπέζι που οργανώθηκε με την ευκαιρία της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία.
Την Τρίτη, η παναμαϊκή κυβέρνηση εξέφρασε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ανησυχία της για την πρόθεση που εξέφρασε δημόσια επανειλημμένα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Διώρυγα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ