Την παράταση των δεσμευτικών στόχων για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2027, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για τον εφοδιασμό, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τους στόχους για τα αποθέματα φυσικού αερίου της στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης του 2022 για να διασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών περιόδων. Το σύστημα αυτό λήγει στα τέλη του 2025 και η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για την παράτασή του, το οποίο θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες, δήλωσαν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.
Η πρόταση, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα αποθήκευσης, θα χαρακτηριστεί ως μέτρο έκτακτης ανάγκης και θα χρειαστεί έγκριση μόνο από τα κράτη-μέλη, είπαν, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτόν τον χειμώνα, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματά της ταχύτερα από το κανονικό, μια συνθήκη που ωθεί τις τιμές υψηλότερα. Η ανοδική αυτή κίνηση πραγματοποιείται καθώς ο διαχειριστής της Γερμανίας Trading Hub Europe εξετάζει τη λύση των επιδοτήσεων για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, κάτι που ασκεί πίεση σε άλλα κράτη-μέλη που αποθηκεύουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αναζητούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα. Η Ιταλία έχει δηλώσει επίσης ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει νωρίς την αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά και τα επίπεδα αποθήκευσης θα παραμείνουν και το επόμενο έτος. Το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι του 2026 διαπραγματεύεται με premium σε σχέση με το χειμώνα εκείνου του έτους και το περιθώριο μεταξύ του φετινού καλοκαιριού και του επόμενου χειμώνα διευρύνθηκε αυτή την εβδομάδα.
Ο κύριος στόχος είναι οι υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ να είναι γεμάτοι κατά 90% έως τον Νοέμβριο, με ενδιάμεσα όρια τον Φεβρουάριο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Η διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων καυσίμων έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, από τότε που έχασε τις περισσότερες προμήθειες από τη Ρωσία, καθώς παρέχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας όταν η ζήτηση αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης.
Οι υπόγειες αποθήκες της ΕΕ είναι τώρα λίγο περισσότερο από 58% γεμάτες σε σύγκριση με περίπου 74% πριν από ένα χρόνο. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης έλλειψης, η απορρόφηση με ταχείς ρυθμούς καθιστά τη δημιουργία αποθεμάτων πιο δύσκολη.