Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικό στρατό στην Ουκρανία θέλει ο Ζελένσκι

«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για να αποτρέψουν τον Πούτιν». Προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να προλάβει τις κινήσεις Τραμπ. Επικαλείται κίνδυνο διάσπασης του ΝΑΤΟ.

Αμερικανικό στρατό στην Ουκρανία θέλει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οποιαδήποτε αποτελεσματική ειρηνευτική δύναμη αναπτυχθεί στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει και αμερικανικά στρατεύματα, προσπαθώντας να προλάβει τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον πιθανών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του δεν έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτελέσουν ρεαλιστικό αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα κινδύνευε να διασπάσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος μόλις χθες ζήτησε την ανάπτυξη 200.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στην επικράτεια της χώρας του.

Ο 46χρονος Ουκρανός ηγέτης προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερη υποστήριξη από τον πιο σημαντικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, καθώς επιταχύνεται η διπλωματική ώθηση για να σταματήσει ο πόλεμος και ενώ διαπιστώνει ότι η στρατιωτική υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων δεν επαρκεί.

«Δεν γίνεται χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Ακόμη κι αν κάποιοι Ευρωπαίοι φίλοι το πιστεύουν, δεν γίνεται. Κανείς δεν θα ρισκάρει χωρίς τις ΗΠΑ».

Ο Ζελένσκι προσπαθεί, παράλληλα, να πείσει και την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να συμβάλει στον τερματισμό των μαχών, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν μιλάει πιο συχνά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Μπορεί να πιέσει τον Πούτιν για ειρήνη, είμαι σίγουρος», είπε. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο ισχυρότερος – και ο Σι Τζινπίνγκ. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος σύμμαχος που να μπορεί να το κάνει. Η οικονομία του Πούτιν εξαρτάται πολύ από την Κίνα».

Στρατηγική Κιέβου ενόψει διαπραγματεύσεων

Ο Ζελένσκι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι θα ακουστεί η φωνή της Ουκρανίας όταν οι μεγάλες δυνάμεις αρχίσουν να συζητούν το μέλλον της.

«Δεν θέλουμε να συμβεί πίσω από τις πλάτες της Ουκρανίας», είπε. «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν θα το κάνουν αυτό, όπως στο παρελθόν. Εδώ δεν μιλώ μόνο για την Αμερική, αλλά για ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους», σημείωσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ το 2015.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι, χωρίς μακροπρόθεσμη δέσμευση από τους δυτικούς συμμάχους, ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πιθανή κατάπαυση πυρός ως ευκαιρία να επανεξοπλιστεί και να ξεκινήσει νέα επίθεση.

«Ο τερματισμός του πολέμου θα πρέπει να είναι νίκη για τον Τραμπ, όχι για τον Πούτιν», είπε ο Ζελένσκι. «Ο Πούτιν δεν είναι τίποτα γι' αυτόν».

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει νέο κύμα τιμωρητικών μέτρων, όπως δασμούς, φόρος και κυρώσεις. «Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή με τον δύσκολο τρόπο - ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος», έγραψε.

Για την Ουκρανία, το κλειδί για οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες πρέπει να θεωρηθούν επαρκείς ώστε να αποτρέψουν το Κρεμλίνο από εκ νέου εισβολή. Ο Ζελένσκι έδειξε ότι θέλει να εξασφαλίσει αυτές τις δεσμεύσεις από τον Τραμπ πριν επικοινωνήσει απευθείας με τον Πούτιν.

«Το μόνο ζήτημα είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας. Θα ήθελα να γίνει κατανοητό πριν από τις συνομιλίες», είπε. «Εάν μπορεί να εγγυηθεί την ισχυρή και μη αναστρέψιμη ασφάλεια για την Ουκρανία, θα ακολουθήσουμε αυτό τον διπλωματικό δρόμο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v