Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιδιώκει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαζόταν μια δύναμη τουλάχιστον 200.000 ευρωπαϊων στρατιωτών ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός ηγέτης, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, μια ημέρα αφότου ο Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία μετά από μήνες υποσχέσεων να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, προέτρεψε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν την ήπειρο.
Η προοπτική μιας ταχείας διευθέτησης έχει στρέψει την προσοχή του Κιέβου και της Ευρώπης στην επείγουσα ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας ώστε να αποτραπεί οποιασδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση, με την ιδέα της ειρηνευτικής δύναμης να είναι στο τραπέζι, σημειώνει το Reuters.
«Από όλους τους Ευρωπαίους; 200.000, είναι ένας ελάχιστος αριθμός. Είναι το ελάχιστο, διαφορετικά δεν είναι τίποτα», είπε ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε σε πάνελ, μετά την ομιλία του, για την ιδέα μιας ειρηνευτικής αποστολής.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία εργάζεται για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ αυτού και του Τραμπ. «Οι ομάδες εργάζονται για μια συνάντηση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία», είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει με τις ρωσικές απαιτήσεις να μειώσει δραστικά το μέγεθος του στρατού της, προβλέποντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαιτήσει από την Ουκρανία να μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις της στο ένα πέμπτο του μεγέθους τους.
«Αυτό θέλει. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Ζελένσκι.
Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρός παγκόσμιος παίκτης, ικανός να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια για τον εαυτό της και για τους άλλους. Υπονόησε ότι η Ευρώπη είχε λιγότερη επιρροή στην Ουάσιγκτον επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν τη συμβολή των συμμάχων τους στην ασφάλεια ως ελλιπή.
«Ανησυχεί κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ευρώπη μπορεί να τους εγκαταλείψει κάποια μέρα - μπορεί να πάψει να είναι σύμμαχός τους; Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Ζελένσκι.
Συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δημιουργήσουν μια ενιαία πολιτική ασφάλειας και άμυνας και αναφέρθηκε σε μια παρατήρηση του Τραμπ πριν την ορκωμοσία, με την οποία πρότεινε τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ.
«Αν χρειάζεται 5% του ΑΕΠ για να καλύψει την άμυνα, τότε ας είναι 5%. Και δεν χρειάζεται να παίζουμε με τα συναισθήματα των ανθρώπων ότι η άμυνα πρέπει να πληρωθεί των δαπανών για φάρμακα ή συντάξεις-αυτό δεν είναι δίκαιο», δήλωσε ο Ζελένσκι.