Η Γερμανία εκπλήρωσε τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024, δήλωσε η κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα (20/1), αν και υπολείπεται κατά πολύ της έκκλησης του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ποσοστό έως και 5%.
Υπό την κεντροαριστερή κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, η Γερμανία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, τόσο για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο όσο και για την ανανέωση των δικών της ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει δεχθεί πιέσεις από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθιστώντας πιο αβέβαιες τις προοπτικές για περαιτέρω μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που αφορούν τη στρατιωτική χρηματοδότηση.
Η ποσόστωση του ΝΑΤΟ θα καλυφθεί, παρόλο που δεν χρησιμοποιήθηκαν 4,3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα το 2024, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Συνολικά, έχουν διατεθεί 90,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 2,1% της οικονομικής παραγωγής.
Λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις δαπάνες που προσμετρήθηκαν στον στόχο του ΝΑΤΟ θα δημοσιευθούν τον Φεβρουάριο, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Σολτς ανακοίνωσε την αποκαλούμενη «Zeitenwende» -στα γερμανικά σημαίνει ιστορική καμπή- με ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Το ταμείο αυτό θα εξαντληθεί το 2028 και θα χρειαστούν συνολικά 80 δισ. ευρώ για να τηρηθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ να δαπανάται το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ένα τεράστιο άλμα από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025, το οποίο πρότεινε τακτικές αμυντικές δαπάνες ύψους 53 δισ. ευρώ.
Ο παράγοντας Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν ακόμη και το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα. Κάτι που θα συνιστούσε τεράστια αύξηση από τον τρέχοντα στόχο και ένα επίπεδο που καμία χώρα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν φτάνει σήμερα.
Ο ίδιος είχε περικόψει τη χρηματοδότηση της άμυνας προς το ΝΑΤΟ κατά το τελευταίο μέρος της πρώτης θητείας του την περίοδο 2017-21 και έχει συχνά παραπονεθεί ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερο από το μερίδιο που τους αναλογεί.
Έχει δεσμευθεί ότι θα ζητήσει από την Ευρώπη να επιστρέψει στις ΗΠΑ «σχεδόν 200 δισ. δολάρια» σε πυρομαχικά που εστάλησαν στην Ουκρανία και δεν έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο.
Προβληματικός ο προϋπολογισμός του 2025
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2024, τα οποία έδειξαν ότι η Γερμανία ολοκλήρωσε το έτος με αποθεματικό 10,7 δισ. ευρώ, εντούτοις δεν θα φέρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τον φετινό προϋπολογισμό.
«Ο προκαταρκτικός ετήσιος δημοσιονομικός απολογισμός που παρουσιάστηκε σήμερα δείχνει ότι μπορέσαμε να διατηρήσουμε πλήρως τα αποθεματικά χωρίς συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιόργκ Κούκις.
Όταν ο τριμερής συνασπισμός της χώρας διαλύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) της αντιπολίτευσης απέρριψαν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2024, ο οποίος επρόκειτο να περάσει από το κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.
«Ωστόσο, το προκαταρκτικό δημοσιονομικό σχέδιο για το 2024 δεν μας παρέχει κανένα νέο περιθώριο για την κατάρτιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2025», πρόσθεσε ο Κούκις.
Και αυτό διότι, ακόμη και αν η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει τώρα 10,7 δισ. ευρώ σε αχρησιμοποίητα κεφάλαια, το δημοσιονομικό κενό για το 2025 ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Κούκις στις Βρυξέλλες, από τα 13 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει ο προκάτοχός του Κρίστιαν Λίντνερ.