Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούισιτς (ΕΚΤ): Λογικές οι προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων

«Οι αγορές πρέπει να κάνουν τις προβλέψεις, εμείς όχι. Μπορούμε πάντα να περιμένουμε τα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε», υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας.

Βούισιτς (ΕΚΤ): Λογικές οι προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων

Οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι λογικές και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα (20/1) ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούισιτς.  

Οι επενδυτές ανέμεναν έως και πέντε μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στη διάρκεια του 2025, ωστόσο περιόρισαν  τα στοιχήματα από την αρχή του έτους, κυρίως επειδή βλέπουν λιγότερες μειώσεις και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Υπήρξε μια αναπροσαρμογή πρόσφατα από τέσσερις έως πέντε (μειώσεις επιτοκίων φέτος) σε τρεις έως τέσσερις μειώσεις και νομίζω ότι είναι λογικό», δήλωσε ο Vujcic σε διαδικτυακό σεμινάριο της LC Macro  Advisors. «Δεν αισθάνομαι άβολα με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς».

«Οι αγορές πρέπει να κάνουν τις προβλέψεις, εμείς όχι. Μπορούμε πάντα να περιμένουμε τα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε», συμπλήρωσε.

Οι επενδυτές τιμολογούνται πλήρως για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στις 30 Ιανουαρίου το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στο 3% και αναμένουν να διαμορφωθεί  στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Τα οικονομικά στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενισχύοντας την αξιοπιστία των προβλέψεων και υποδεικνύοντας ότι η τρέχουσα στάση παραμένει κατάλληλη, τόνισε ο Βούισιτς.

Ο πληθωρισμός, στο 2,4% τον Δεκέμβριο, αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ περίπου στα μέσα του έτους και ένας βασικός λόγος για τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές είναι οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές.

Ο Βούισιτς υποστήριξε ότι η ΕΚΤ κατάφερε να οργανώσει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, δηλαδή να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, ωστόσο δεν διαφαίνεται σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για οικονομική στασιμότητα.

Η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση, οι κρατικές επενδύσεις είναι αδύναμες και η ιδιωτική κατανάλωση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς τα νοικοκυριά ενισχύουν τις αποταμιεύσεις τους. Η αύξηση του εισοδήματος από το εξωτερικό εμπόριο ήταν από τα λίγα φωτεινά σημεία, αλλά ακόμη και αυτό προήλθε λόγω των χαμηλότερων εισαγωγών και όχι λόγω των υψηλότερων εξαγωγών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v