Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε καλλιτέχνες, πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, αθλητές και φιλάνθρωπους για τη συμβολή τους στην κοινωνία, θα απονείμει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Δεκαεννέα άτομα θα τιμηθούν σε τελετή στον Λευκό Οίκο σήμερα Σάββατο, στην τελευταία από μια σειρά εκδηλώσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του, θέλοντας να ενισχύσει την υστεροφημία του.
Μεταξύ αυτών που θα λάβουν το μετάλλιο είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο αστέρας του μπάσκετ Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον, ο σχεδιαστής μόδας Ραλφ Λόρεν, ο ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι, ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, η επί σειρά ετών εκδότρια μόδας και στέλεχος των μέσων ενημέρωσης Άννα Γουίντουρ και ο κινηματογραφικός αστέρας Ντένζελ Ουάσινγκτον.
Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι η ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους για έναν πολίτη και απονέμεται σε άτομα που έχουν συμβάλει «υποδειγματικά στην ευημερία, τις αξίες ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, στην παγκόσμια ειρήνη ή σε άλλες σημαντικές κοινωνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Αν και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας δεν είναι κομματικό, οι τιμώμενοι μπορεί να αντανακλούν τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός προέδρου. Η Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, έβαλε υποψηφιότητα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο Σόρος είναι εξέχων υποστηρικτής φιλελεύθερων σκοπών και υποψηφίων.
Στην πρώτη θητεία του, ο Τραμπ απένειμε το μετάλλιο στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Ρας Λίμπο και στη Ρεπουμπλικανή δωρήτρια Μίριαμ Άντελσον.
Άλλοι τιμώμενοι στη σημερινή εκδήλωση, είναι ο ισπανικής καταγωγής σεφ Χοσέ Αντρές, ο οποίος ίδρυσε την World Central Kitchen, η οποία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η επισιτιστική βοήθεια φτάνει στις κοινότητες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο».
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ, ο ηθοποιός γνωστός από τις ταινίες «Επιστροφή στο μέλλον», τιμήθηκε για την υποστήριξή του στην έρευνα και την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, ο Ουίλιαμ Νάι, γνωστός ως «Bill Nye the Science Guy», για την υπεράσπιση της επιστημονικής εκπαίδευσης, ο Ντέιβιντ Ρούμπεσταϊν, συνιδρυτής του Carlyle Group, για την αφοσίωσή του στην αποκατάσταση μνημείων και ο τραγουδιστής Μπόνο του μουσικού συγκροτήματος U2 για τον ακτιβισμό του στο AIDS.
Ο Τιμ Γκιλ, ιδρυτής της εταιρείας εκδοτικού λογισμικού Quark, ξεχώρισε για τη συμβολή του «στην εξασφάλιση σημαντικών νικών στον αγώνα για την ισότητα των γάμων και την προστασία κατά των διακρίσεων», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο κινηματογραφιστής Τζορτζ Στίβενς Τζούνιορ, ιδρυτής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, επαινέθηκε για «τα αμερικανικά ιδεώδη της φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης για μισό αιώνα». Ο Μπάιντεν θα απονείμει επίσης το μετάλλιο στην περιβαλλοντολόγο Τζέιν Γκούντολ.