Την ενεργειακή πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης επέκρινε χθες Παρασκευή ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας από τη Βρετανία να «ανοίξει» τη γηρασμένη λεκάνη πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας και να απαλλαγεί από τα αιολικά πάρκα.
Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Βόρεια Θάλασσα είναι μία από τις παλαιότερες υπεράκτιες λεκάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπου η παραγωγή μειώνεται σταθερά από τις αρχές της χιλιετίας. Ταυτόχρονα, έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές περιοχές του κόσμου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ανοίξτε τη Βόρεια Θάλασσα. Ξεφορτωθείτε τους ανεμόμυλους!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Ο σκεπτικιστής του κλίματος Τραμπ αντιτίθεται εδώ και καιρό στα αιολικά πάρκα. Το 2015 πολέμησε ανεπιτυχώς τα σχέδια για την κατασκευή ενός κοντά στο πολυτελές γήπεδό του για γκολφ στη Σκωτία.
Η ανάρτησή του την Παρασκευή περιελάμβανε έναν σύνδεσμο σε μια έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής μονάδας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου APA της Apache να αποχωρήσει από τη Βόρεια Θάλασσα έως το τέλος του 2029. Η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας θα μειωθεί κατά 20% σε ετήσια βάση το 2025.
Η κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ κέρδισε τις περυσινές εκλογές με την υπόσχεση να οικοδομήσει τη βρετανική οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η κυβέρνηση στοχεύει στον τετραπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 σε 60 γιγαβάτ, στο πλαίσιο των στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αυξήσει τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας σε 38% από 35% και θα παρατείνει την επιβολή του φόρου κατά ένα έτος. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να συγκεντρώσει κεφάλαια για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσαν ότι ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων. Ορισμένες εταιρείες πούλησαν περιουσιακά στοιχεία, ενώ άλλες συγχώνευσαν επιχειρήσεις και προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν σε άλλες περιοχές.
Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις του Τραμπ, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα σε μια «δίκαιη, εύρυθμη και ευημερούσα μετάβαση στη Βόρεια Θάλασσα σύμφωνα με τις κλιματικές και νομικές μας υποχρεώσεις».
«Πρέπει να αντικαταστήσουμε την εξάρτησή μας από τις ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων με καθαρή, εγχώρια παραγόμενη ενέργεια που ελέγχεται στη Βρετανία - που είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε εκείνους που πληρώνουν τους λογαριασμούς και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Κλερ Κουτίνιο, σκιώδης υπουργός Ενέργειας του Συντηρητικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ, με αφορμή τα σχόλια του Τραμπ, ότι «καμία άλλη μεγάλη οικονομία δεν κλείνει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου... Είναι εντελώς τρελό».
Μείωση του πετρελαίου, επιβράδυνση της αιολικής ενέργειας
Οι πετρελαϊκές εταιρείες αποχωρούν από τη Βόρεια Θάλασσα για να επικεντρωθούν σε νεότερες λεκάνες. Η παραγωγή έχει μειωθεί από το μέγιστο των 4,4 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (bpd ) στις αρχές της χιλιετίας σε περίπου 1,3 εκατομμύρια bpd σήμερα.
Η Βρετανία και οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν ενθαρρύνει τη μεγάλη ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όμως η ανάπτυξη του κλάδου έχει σταματήσει καθώς το κόστος αυξήθηκε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και των υψηλότερων επιτοκίων.
Ορισμένοι κατασκευαστές επανεξετάζουν τις επενδύσεις τους στην υπεράκτια αιολική ενέργεια ή έχουν προβεί σε απομειώσεις, ελέω του αυξανόμενου κόστους κατασκευής των αιολικών πάρκων που μπορεί να είναι περισσότερο από 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) μακριά από την ακτή.
Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, περιόρισε τους στόχους της για τις επενδύσεις και τη δυναμικότητά της πέρυσι.
Η Βρετανία έχει ως στόχο να απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας έως το 2030, κάτι που σημαίνει ότι θα μειώσει την εξάρτησή της από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και θα αυξήσει γρήγορα την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.