Η Citigroup και η Bank of America αποχωρούν από τον παγκόσμιο τραπεζικό όμιλο για το κλίμα, σε συνέχεια πρόσφατων αντίστοιχων κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο της Wall Street.
Σε ανακοίνωσή της, η Citigroup ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων, ωστόσο αποχωρεί από τη Net-Zero Banking Alliance (NZBA).
Η Bank of America ανακοίνωσε αντίστοιχα ότι αποχωρεί επίσης από το NZBA, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η αποχώρηση των τραπεζών από το NZBA ακολουθεί την Goldman Sachs και την Wells Fargo. Τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ υφίστανται αυξανόμενη πίεση από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από βιομηχανικούς ομίλους που υποστηρίζουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Το NZBA είναι μέρος της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκόβης για το Net Zero (GFANZ), ομπρέλας συμμαχιών για το κλίμα υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ. Η Citigroup και η Bank of America είναι ιδρυτικά μέλη της GFANZ.
Η GFANZ δήλωσε ότι κάνει αλλαγές που θα «διπλασιάσουν τις προσπάθειές της για κινητοποίηση ιδιωτικού κεφαλαίου» με σκοπό τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Brian Moynihan και η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Jane Fraser αποτελούν μέρος της ομάδας Principals της GFANZ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της συμμαχίας.
Η Citigroup ανέφερε στη δήλωσή της ότι θα στηρίξει την GFANZ κατά τη νέα της φάση, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με τους πελάτες για τη μετάβασή τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια».
Η Citigroup είναι ο Νο 4 ανάδοχος πράσινων ομολόγων στον κόσμο από την αρχή της δεκαετίας, ακολουθώντας τις BNP Paribas, JP Morgan και Credit Agricole, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Bank of America βρίσκεται στην όγδοη θέση.