Οι βιομηχανίες του αμυντικού-εξοπλιστικού τομέα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε εξαγορές, καθώς πολλές εξ αυτών αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν τα αυξανόμενα αποθεματικά τους σε μετρητά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, στόχος τους είναι να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα drones και τα διαστημικά συστήματα.
Οι παγκόσμιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, κάτι που αναμένεται να τροφοδοτήσει τις συμφωνίες τα επόμενα χρόνια καθώς οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να επεκταθούν σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.
Οι 15 κορυφαίοι κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού προβλέπεται να καταγράψουν ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026, σύμφωνα με ανάλυση της Vertical Research Partners για τους Financial Times — σχεδόν διπλάσιες από τις συνδυασμένες ταμειακές ροές τους στα τέλη του 2021.
Αν και οι μεγαλύτερες εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να δαπανούν χρήματα για επαναγορά μετοχών και αυξημένα μερίσματα, τα deals σε M&A (εξαγορές και συγχωνεύσεις) αναμένεται επίσης να αυξηθούν.
Ο Michael Sion, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Bain & Co, δήλωσε στους FT ότι αναμένει αύξηση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αεροδιαστημική και την άμυνα, προβλέποντας παράλληλα εισροή χρηματοδότησης από εταιρείες ιδιωτικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Εν τω μεταξύ, η αξία των συμφωνιών παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου στον αμυντικό τομέα έχει αυξηθεί κατά 18 φορές την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bain. Πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν διστακτικοί να στηρίξουν τον τομέα λόγω ηθικών αναστολών, αλλά αυτό άλλαξε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πρόσφατα deals
Πρόσφατες εταιρικές συμφωνίες στον κλάδο περιλαμβάνουν την εξαγορά της Ball Aerospace, ενός προμηθευτή κρίσιμων διαστημικών συστημάτων, από την BAE Systems για 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία L3Harris συμφώνησε να εξαγοράσει την Aerojet Rocketdyne, κατασκευάστρια κινητήρων πυραύλων, στα τέλη του 2022.
Τον Νοέμβριο, ο κατασκευαστής drones AeroVironment ανακοίνωσε την εξαγορά της BlueHalo, εταιρείας γνωστής για την τεχνολογία σμηνών drones και αντί-drone, για περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών.
Δύσκολο στις ΗΠΑ, αναγκαίο στην Ευρώπη
«Είναι πιθανό να υπάρξει δραστηριότητα στον χώρο που μπορεί να ονομαστεί ‘τεχνολογία άμυνας’, όπως τα drones, η τεχνητή νοημοσύνη και τα λέιζερ», ανέφερε ο Robert Stallard, αναλυτής στη Vertical Research Partners. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ενοποίηση (consolidation) εταιρειών στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και κινήσεις στον χώρο των μεγάλων παικτών του κλάδου, είναι απίθανη.
Αντιθέτως στην Ευρώπη, υποστήριξε ο Stallard «θα έπρεπε να υπάρξει ενοποίηση και συγχωνεύσεις-εξαγορές, αλλά το να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Οι κοινοπραξίες και οι συνεργασίες αποτελούν πολύ ευκολότερο βήμα, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να συνενώσουν δυνάμεις χωρίς να προκαλέσουν πολιτική ένταση σχετικά με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας».
Ο Sion της Bain ανέφερε ότι, δεδομένων των αναγκών εκσυγχρονισμού της αμυντικής βιομηχανίας, υπάρχει ευκαιρία για ιδιωτικά κεφάλαια να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο. Τα ιδιωτικά κεφάλαια, όπως είπε, θα μπορούσαν να καλύψουν το «χρηματοδοτικό κενό» μεταξύ των αμυντικών απαιτήσεων των ΗΠΑ και του προϋπολογισμού για την άμυνα.