Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι εξακολουθεί να θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία, αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας, λέγοντας ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος του νησιού από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη ανάγκη» για την εθνική ασφάλεια.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε εκ νέου μια συζήτηση από το 2019, όταν προσφέρθηκε να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, μια πρόταση που αποκρούστηκε γρήγορα από τη Δανία τότε.
«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αισθάνονται ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη».
Η πρόταση του Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία το 2019 προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας, με την πρωθυπουργό Mette Frederiksen να την χαρακτηρίζει «παράλογη», ξεκαθαρίζοντας ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση.
Απειλεί να ξαναπάρουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά
Ο Τραμπ απείλησε επίσης να επαναφέρει τον έλεγχο των ΗΠΑ στη διώρυγα του Παναμά, κατηγορώντας τον Παναμά ότι χρεώνει υπερβολικές τιμές για τη χρήση της διόδου της Κεντρικής Αμερικής και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στην Αριζόνα, ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν θα αφήσει τη διώρυγα να πέσει σε «λάθος χέρια», προειδοποιώντας για πιθανή κινεζική επιρροή στη διώρυγα.
Μετά την εκδήλωση, δημοσίευσε μια εικόνα στο Truth Social με μια αμερικανική σημαία να κυματίζει πάνω από ένα στενό υδάτινο σώμα, με το σχόλιο: «Καλώς ήρθατε στη διώρυγα των Ηνωμένων Πολιτειών!»
«Έχει ακούσει ποτέ κανείς για τη διώρυγα του Παναμά;» δήλωσε ο Τραμπ στο AmericaFest, μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Turning Point, μια συμμαχική συντηρητική ομάδα. «Επειδή μας κλέβουν στη Διώρυγα του Παναμά, όπως μας κλέβουν παντού αλλού».
Σε ηχογραφημένο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, ο πρόεδρος του Παναμά Μουλίνο δήλωσε ότι η ανεξαρτησία του Παναμά είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η Κίνα δεν έχει καμία επιρροή στη διοίκηση της διώρυγας. Υπερασπίστηκε επίσης τις τιμές διέλευσης που χρεώνει ο Παναμάς, λέγοντας ότι δεν καθορίστηκαν «από καπρίτσιο».