Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ρωσίας, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που εντείνει τους περιορισμούς στα εισοδήματα όσων η Μόσχα ορίζει ως «ξένους πράκτορες».
Ο ρωσικός νόμος απαιτεί από οποιοδήποτε πρόσωπο ή οργάνωση λαμβάνει υποστήριξη από το εξωτερικό, ή σύμφωνα με τη Μόσχα είναι υπό ξένη επιρροή, να καταγραφεί ως «ξένος πράκτορας», με τις συνεπαγόμενες κοπιώδεις γραφειοκρατικές απαιτήσεις.
Το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε η Κρατική Δούμα στην τρίτη και τελική ανάγνωση, απαιτεί από τους «ξένους πράκτορες» να μεταβιβάσουν σε ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλι όλα τα έσοδα από την πώληση ή ενοικίαση περιουσίας και οχημάτων, καθώς και από τόκους καταθέσεων και μερίσματα.
Απαιτεί επίσης από τα άτομα αυτά να μεταβιβάσουν σ' αυτούς τους λογαριασμούς οποιαδήποτε εισοδήματα από διανοητική εργασία, περιλαμβανομένων επιστημονικών και λογοτεχνικών έργων, έργων τέχνης, παραστάσεων, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, εφευρέσεων και εμπορικών σημάτων.
Τα επηρεαζόμενα πρόσωπα θα ανακτούν την πρόσβαση στα χρήματα μόλις αφαιρεθούν από το μητρώο των «ξένων πρακτόρων» του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή, και στη συνέχεια στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να υπογραφεί και να καταστεί νόμος του κράτους.
«Ο εγκριθείς νόμος θα εμποδίσει τους αλήτες να πλουτίζουν εις βάρος των πολιτών και της χώρας που έχουν προδώσει», έγραψε σήμερα ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.
Συνολικά 895 άτομα και οργανισμοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ξένων πρακτόρων που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του πρώην δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, του νομπελίστα Ντμίτρι Μουράτοφ και του γνωστού μπλόγκερ Γιούρι Ντουντ.
Τα ονόματα περίπου 209 προσώπων αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο μετά την πρώτη έγκριση του νόμου περί ξένων πρακτόρων το 2012, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κονσταντίν Τσουιτσένκο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ρωσία ακολουθεί πολιτική καταστολής των διαφωνούντων μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους επειδή εξέφρασαν ανοιχτά τη γνώμη τους κατά του πολέμου, και επιδιώκει την απαγγελία ποινικών κατηγοριών σε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OND-Info.
Πολλοί από τους «ξένους πράκτορες» της Ρωσίας ζουν τώρα στο εξωτερικό. Δεν τους επιτρέπεται να καταλάβουν δημόσιο αξίωμα στη Ρωσία και να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Η Μόσχα λέει πως ο νόμος της περί ξένων πρακτόρων είναι απαραίτητος προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της εν μέσω αυτού που ο Πούτιν αποκαλεί πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.
Επικριτές λένε πως ο νόμος θέτει άδικα στο στόχαστρο εκείνους που εκφράζουν ανοιχτά τη γνώμη τους κατά του Κρεμλίνου και των πολιτικών του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Βήμα προσέγγισης σε Ταλιμπάν και νέα συριακή κυβέρνηση
Εξάλλου, η Κρατική Δούμα ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την άρση της απαγόρευσης οργανώσεων που η Μόσχα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και ενδεχομένως με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας.
Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει προσώρας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια χαοτική αποχώρηση έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Όμως η Ρωσία χτίζει σταδιακά σχέσεις με τους Ταλιμπάν.
Ο ηγέτης της ρωσικής μουσουλμανικής περιοχής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ζήτησε χθες Δευτέρα την αφαίρεση από τον κατάλογο των απαγορευμένων στη Ρωσία τρομοκρατικών οργανώσεων της συριακής Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) , η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ