Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας το για τον τρόπο με τον οποίο, μετά το Brexit, φέρεται πως περιόρισε τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι το Λονδίνο δεν έχει λάβει υπόψη προειδοποιήσεις για παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου περί ελεύθερης κυκλοφορίας, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στα τέλη του 2020 — τονίζοντας ότι ως απόρροια «εξακολουθούν να επηρεάζονται οι πολίτες της ΕΕ».
«Μετά από προσεκτική αξιολόγηση των απαντήσεων» του Ηνωμένου Βασιλείου, «η Επιτροπή υποστηρίζει ότι πολλά στοιχεία των αιτιάσεων δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μελών της ευρύτερης οικογένειάς τους», ανέφερε η Επιτροπή.
Η εξέλιξη, που καθίζει τη Βρετανία στο σκαμνί του Λουξεμβούργου, βάζει τρικλοποδιά στον Εργατικό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει δεσμούς με την ΕΕ, γράφει το Bloomberg. Το Εργατικό Κόμμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανενταχθεί στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, επισημαίνοντας ότι δεν θα επανέλθει η ελεύθερη κυκλοφορία, ωστόσο δέχεται πιέσεις από εταίρους της ΕΕ που ζητούν η κινητικότητα των νέων να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε νέας συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους όρους του «διαζυγίου» Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, η Κομισιόν μπορεί να συνεχίσει νομικές υποθέσεις που ξεκίνησαν πριν από τη μεταβατική περίοδο του Brexit. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η υποκείμενη διαφωνία βασίζεται σε υπόθεση που ξεκίνησε με προειδοποιητική επιστολή του 2011.
Η συμφωνία αποχώρησης προστατεύει τα δικαιώματα διαμονής όσων πολιτών της ΕΕ άσκησαν δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας στη Βρετανία στα τέλη του 2020.
Παράλληλα, ρίχνοντας μαγαλύτερη σκιά στην επιχειρούμενη «επαναφορά» των σχέσεων του Λονδίνου-Βρυξελλών, η ΕΕ οδηγεί τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για τη βρετανική αποτυχία να τερματίσει διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με έξι κράτη μέλη, μεταδίδουν οι Fiunancial Times.