Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ σε Τζολάνι: Αναγκαία μια συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση στη Συρία

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν, έφτασε χθες, Κυριακή, στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ και τον Σύρο πρωθυπουργό Αλ Μπασίρ.

ΟΗΕ σε Τζολάνι: Αναγκαία μια συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση στη Συρία

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υπογράμμισε στον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε του συνασπισμού Σύρων ανταρτών που ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, την ανάγκη για "αξιόπιστη και συμπεριληπτική" πολιτική μετάβαση.

Ο Γκέιρ Πέντερσεν, ο οποίος έφτασε χθες, Κυριακή, στη Δαμασκό, συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ο οποίος χρησιμοποιεί πλέον το πραγματικό του όνομα, Άχμαντ Αλ Σάρα, και τον Σύρο πρωθυπουργό που έχει επιφορτιστεί να φέρει εις πέρας την πολιτική μετάβαση ως την 1η Μαρτίου, τον Μοχάμαντ Αλ Μπασίρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στην εφαρμογή Telegram.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου της Άκαμπα για τη Συρία, που διεξήχθη στις 14 Δεκεμβρίου, "υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια αξιόπιστη και συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση (...) υπό την ηγεσία των Σύρων, που θα στηρίζεται στις αρχές της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Στην απόφαση αυτή, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, ο ΟΗΕ δηλώνει "τη σθεναρή προσήλωσή του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας" και ορίζει οδικό χάρτη για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Ο Πέντερσεν υπογράμμισε εξάλλου χθες, Κυριακή, "την πρόθεση του ΟΗΕ να προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια στον συριακό λαό", και "ενημερώθηκε για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες" των Σύρων.

Στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του αναφέρεται επίσης ότι ο Πέντερσεν είχε "πολλές υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις προσεχείς ημέρες", χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους υποχρεώσεις.

Στις 8 Δεκεμβρίου, συνασπισμός Σύρων ανταρτών υπό την HTS εισήλθε στη Δαμασκό και ανακοίνωσε την ανατροπή του Άσαντ, έπειτα από μια αιφνίδια επίθεση που του επέτρεψε να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας σε 11 ημέρες. Εγκαταλειφθείς από τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, ο Άσαντ κατέφυγε στη Μόσχα.

Η HTS, πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία, δηλώνει ότι έχει διακόψει τους δεσμούς της με την οργάνωση αυτή, αλλά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Ουάσινγκτον.

Πολλές χώρες και κυβερνήσεις χαιρέτισαν την πτώση του Άσαντ, λέγοντας ωστόσο ότι αναμένουν να δουν πώς οι νέες σουνιτικές αρχές θα μεταχειριστούν τις μειονότητες της χώρας αυτής με τις πολλές εθνότητες και θρησκείες.

Στο μεταξύ, πολλοί ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει να έχουν επαφές με τις νέες αρχές της Συρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v