Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει τον φόρο στους υπερπλούσιους η Ελβετία

Οι υψηλότεροι φόροι θα βλάψουν τη φήμη της χώρας και θα θυσιάσουν περισσότερα έσοδα απ' όσα θα αντληθούν, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Δισεκατομμυριούχοι απειλούν ότι, αν περάσει σχετικό δημοψήφισμα, θα πάρουν τα λεφτά τους από τη χώρα και θα φύγουν.

Απορρίπτει τον φόρο στους υπερπλούσιους η Ελβετία

Η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση για αύξηση των φόρων κληρονομιάς στους υπερπλούσιους, ψαλιδίζοντας τις πιθανότητες να περάσει το σχέδιο σε εθνική ψηφοφορία.

Η πρόταση, που προέρχεται από την παράταξη των Νέων Σοσιαλιστών, αφορά επιβολή εισφοράς 50% σε κληρονομιές άνω των 50 εκατομμυρίων φράγκων (53,3 εκατ. ευρώ), προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ψηφοφόρους σε ένα απ' αυτά τα περίφημα ελβετικά δημοψηφίσματα - που δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι υψηλότεροι φόροι θα βλάψουν τη φήμη της χώρας και δυνητικά θα θυσιάσουν περισσότερα έσοδα από όσα θα αντλούνταν.

Αν και οι Νέοι Σοσιαλιστές κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 100.000 υπογραφές -η βάση για να διενεργηθεί δημοψήφισμα-, εντούτοις η πρόταση πυροδότησε σειρά απειλών από πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες ότι, αν υπερψηφιστεί, θα πάρουν τα λεφτά τους και θα φύγουν από τη χώρα.

Επικαλούμενη σχετική μελέτη, η κυβέρνηση είπε ότι ο νέος φόρος θα μπορούσε να μαζέψει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια φράγκα, ωστόσο πάνω από τα τρία τέταρτα των πιθανών δημοσιονομικών εσόδων θα χαθούν εφόσον οι θιγόμενοι εγκαταλείψουν την Ελβετία. Μια έξοδος των πλούσιων κατοίκων θα επηρεάσει επίσης κι άλλους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, αφήνοντας το κράτος σε χειρότερη θέση, ανέφερε.

Η Ελβετία έχει τον χαμηλότερο φόρο εισοδήματος στην Ευρώπη

«Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ειδικά για τα καντόνια και τους δήμους», πρόσθεσε η Βέρνη. «Θα δημιουργούσε επίσης λάθος κίνητρα για την κλιματική προστασία».

Η πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας και η κυβέρνηση είχε την επιλογή να την απορρίψει ή να την υποστηρίξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v