Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Απολυμένοι της αυτοκινητοβιομηχανίας σπεύδουν στη βιομηχανία όπλων

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να περικόψει το 12% του προσωπικού της έως το 2030, τη στιγμή που ο αμυντικός τομέας επιταχύνει την ανάπτυξή του και προσλαμβάνει σωρηδόν.

Γερμανία: Απολυμένοι της αυτοκινητοβιομηχανίας σπεύδουν στη βιομηχανία όπλων

Οι εργαζόμενοι της παραπαίουσας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκουν σανίδα σωτηρίας στους εργολάβους του αμυντικού τομέα, οι οποίοι αυξάνουν τις προσλήψεις ακριβώς τη στιγμή που η πάλαι ποτέ βαριά βιομηχανία της χώρας κόβει θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία κατασκευής ραντάρ Hensoldt, με έδρα το Μόναχο, προετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις από δύο προμηθευτές ανταλλακτικών αυτοκινήτων - στη μια περίπτωση έως 100 άτομα - για να ανταποκριθεί στην αύξηση των στρατιωτικών παραγγελιών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Dörre.

«Τα σημερινά προβλήματα του κλάδου των αυτοκινήτων αποτελούν ξεκάθαρη ευκαιρία για μας», είπε στο Bloomberg.

Συμπαγείς ομάδες βρίσκονται υπό μετακίνηση, κυρίως μηχανικοί λογισμικού, ενώ η Hensoldt προσέλαβε ήδη περί τους 1.000 υπαλλήλους φέτος, είπε ο Dörre, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα από ποιους προμηθευτές αυτοκινήτων. Ο αριθμός εργαζομένων της εταιρείας θα αυξηθεί αντίστοιχα και το 2025, είπε.

Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας ώθηση στην κατασκευή όπλων, καθώς οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για ισχυρότερη δέσμευση στην ασφάλεια. Ο Τραμπ πίεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να επωμιστούν περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να διοχετεύσουν κεφάλαια σε αντίστοιχες εταιρείες των χωρών τους.

Την ίδια στιγμή, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης παλεύει με τη στάσιμη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα. Οι προμηθευτές ανταλλακτικών, όπως η Continental, η Bosch και η Schaeffler, έχουν περικόψει θέσεις εργασίας, καθώς έχει επιδεινωθεί η ύφεση στον κλάδο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπεται να χάσει το 12% από τις 770.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο έως το 2030, σύμφωνα με την PwC, καθώς η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση καθιστούν ξεπερασμένα αρκετά σημερινά πόστα. Η Volkswagen έχει εγκλωβιστεί σε τεταμένες συνομιλίες με τα συνδικάτα, εν μέσω περικοπών.

Κι άλλοι εργολάβοι της άμυνας προσλαμβάνουν επίσης εργάτες. Η Rheinmetall, η οποία κατασκευάζει άρματα μάχης και πυρομαχικά, δήλωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προσλάβει έως και 100 εργαζόμενους από την εταιρεία κατασκευής ελαστικών Continental.

Η γαλλική κατασκευάστρια τρένων Alstom, μεταδίδει το Bloomberg, βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να μεταβιβάσει ολόκληρη την ανεπιθύμητη μονάδα παραγωγής του Γκέρλιτζ της Γερμανίας στην εταιρεία όπλων KNDS με έδρα το Άμστερνταμ.

Ο Dörre βλέπει ευκαιρία για τις γερμανικές αμυντικές εταιρείες, ώστε να προωθήσουν την καινοτομία σε καίριους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη λογισμικού, μετά από δεκαετίες στρατιωτικών υποεπενδύσεων. Ενώ το πολιτικό περιβάλλον της Γερμανίας παραμένει δύσκολο, είπε, ο επανεξοπλισμός της επόμενης δεκαετίας ευθυγραμμίζεται με την πολιτική ανάγκη για τόνωση της οικονομίας.

«Η τρέχουσα συζήτηση στην προεκλογική περίοδο αφορά την εκ νέου ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας και νομίζω ότι η βιομηχανία άμυνας και ασφάλειας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο», είπε.

Ευρωπαϊκή αμυντική ενοποίηση

Η Hensoldt, της οποίας οι κορυφαίοι μέτοχοι περιλαμβάνουν την ιταλική Leonardo και τη γερμανική κυβέρνηση, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ενοποίηση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα, είπε ο Dörre.

«Το 2025 θα είναι έτος νέων συνεργασιών για τον Hensoldt», είπε. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι να δράσουμε άμεσα, ακόμη και να προχωρήσουμε σε πιο τολμηρές κινήσεις, εάν κριθεί απαραίτητο».

Η Hensoldt αύξησε την παραγωγή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, καθώς αυξήθηκαν οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες. Αυτή την εβδομάδα αύξησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της σε ετήσια αύξηση εσόδων 10%, ενώ δήλωσε ότι θέλει να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα σε περίπου 5 δισ. ευρώ το 2030.

Ο Dörre, ωστόσο, τόνισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να παράσχουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδια δαπανών, προκειμένου οι εργολάβοι να κάνουν επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Hensoldt, καίριο ρόλο εν προκειμένω θα παίξει η απόφαση της κυβέρνησης για το αν θα παραμερίσει τα ανελαστικά όρια στο χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v