Η Γερμανία εγκαταλείπει τα σχέδια για μεγάλη επέκταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, εξαιτίας ελλιπούς πολιτικής υποστήριξης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Το τελικό σχέδιο νόμου για τα πλάνα της επέκτασης, το οποίο είχε προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη αναφορά του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σκόπευε να κατασκευάσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου για να συμβάλει στη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα έως το 2030, γράφει το Bloomberg. Η χώρα επεκτείνεται ταχύτατα στις ανανεώσιμες πηγές, ωστόσο αποχώρησε από την πυρηνική ενέργεια πέρυσι. Το σχέδιο για επέκταση των εγκαταστάσεων που λειτουργούν με αέριο προοριζόταν να υποστηρίζει το δίκτυο όταν υποχωρούν οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακές προμήθειες.
Η Γερμανία είχε σχεδιάσει να δημοπρατήσει 5 γιγαβάτ νέων μονάδων στις αρχές του 2025 και να προστεθούν άλλα 5 γιγαβάτ έως το 2028. Για να δημιουργήσει πιο ευέλικτη ισχύ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πακέτο υποστήριξης μονάδων βιοαερίου, καθώς και συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας υπό ορισμένες πράσινες προδιαγραφές.
Ο ενεργειακός όμιλος BDEW ανέφερε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με δυνατότητα χρήσης υδρογόνου παραμένει «ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά» και θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης. «Είναι ο μόνος τρόπος να εγγυηθούμε μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του εφοδιασμού και του συστήματος, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα», δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού Kerstin Andreae.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper - η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον για την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων - είχε ήδη προειδοποιήσει για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα προκειμένου να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα έως το 2030, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στον τομέα του υδρογόνου.